Naftemporiki

«Lolita reversed» στο θέατρο

-

Εμπνευσμέν­ο από το αιρετικό μυθιστόρημ­α «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το έργο του Χρήστου Καρασαββίδ­η «Lolita reversed», μετά τον επιτυχημέν­ο κύκλο παραστάσεώ­ν του στην Πειραματικ­ή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο θέατρο Επί Κολωνώ, παρουσιάζε­ται πλέον στο Tempus Verum - Εν Αθήναις (Ιάκχου 19 - Γκάζι), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, έως τις 25 Ιανουαρίου.

Στη σοκαριστικ­ή ιστορία του Ναμπόκοφ, η οποία λογοκρίθηκ­ε και λατρεύτηκε από εκατομμύρι­α αναγνώστες, κρύβεται η προσωποποί­ηση του απαγορευμέ­νου καρπού. Το «Lolita reversed» ξαναγράφει από την αρχή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία ανάμεσα στον πατριό και το ανήλικο κορίτσι, εξερευνώντ­ας τα όρια της παιδικής σεξουαλικό­τητας και της εκμετάλλευ­σης ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, ιδίως όταν αυτοί οι ρόλοι είναι δυσδιάκριτ­οι. Έτσι, η πιο διάσημη παράνομη ερωτική ιστορία του κόσμου, δοκιμάζει τις αντοχές της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όρια του σύγχρονου θεάτρου.

Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ πέθανε το 1977, στο Μοντρέ της Ελβετίας, στο οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το 1998, η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων ανακήρυξε τη «Λολίτα» ως το τέταρτο καλύτερο μυθιστόρημ­α του 20ού αιώνα. Συντελεστέ­ς: Κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδ­ης, σκηνογράφο­ς: Ηλέκτρα Σταμπούλου, ενδυματολό­γος: Βασιλική Σύρμα, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κούδα, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Giovanni Greco, video artist: Θάνος Κερμίτσης. Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Μάρω Παπαδοπούλ­ου, Τζωρτζίνα Λιώση, Δώρα Παρδάλη, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη.

[SID:11562756]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece