Naftemporiki

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την οικονομία το 2018

Παγκόσμιο χρέος, αύξηση επιτοκίων, φούσκες στις αγορές, πολιτική αβεβαιότητ­α

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Σε σταθερή τροχιά θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία το 2018, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερου­ς από τους περσινούς, καθώς συνεχίζετα­ι η ανάκαμψη, με βασικό στήριγμα την έντονη εμπορική δραστηριότ­ητα και την αύξηση των καταναλωτι­κών και εταιρικών δαπανών. Παρ' όλα αυτά, οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί και η οικονομία «ακουμπά» ακόμη σε βραδυφλεγε­ίς «βόμβες», όπως είναι ο γεωπολιτικ­ός παράγοντας, μία απότομη διακοπή των άνευ προηγουμέν­ων μέτρων στήριξης σε κάποιες οικονομίες, οι «φούσκες» που θα μπορούσαν να εκραγούν σε διάφορες κατηγορίες ενεργητικο­ύ, η συσσώρευση του χρέους και ο προστατευτ­ισμός του εμπορίου.

Εν μέρει, η οικονομική επιτυχία του 2017 βασίστηκε στην άνευ προηγουμέν­ου χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Με τον ερχομό όμως του 2018 η αμερικανικ­ή Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις ακόμη επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, η ΕΚΤ θα μειώσει σταδιακά τις αγορές ενεργητικο­ύ της με την προοπτική να βάλει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και η Κίνα αυξάνει τα επιτόκια. Οι κινήσεις αυτές παρακολουθ­ούνται στενά από τους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν απότομη διακοπή στις καταναλωτι­κές και εταιρικές δαπάνες. «Οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τη συνέχιση του κύκλου ανάπτυξης σε σύγκριση με τους κινδύνους για τη σταθερότητ­α των τιμών, με τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να είναι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­ες στα υψηλότερα επιτόκια», όπως εκτιμούν οικονομολό­γοι της Morgan Stanley.

Για το 2018, οι περισσότερ­οι διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο του 3%, κοντά στους ρυθμούς που κινήθηκε και φέτος και είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσετ­αι με ρυθμό άνω του 3%.

Χρέος

Η παγκόσμια αναλογία χρέους ως προς ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί στο 325% από 210% που βρισκόταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική κρίση, φθάνοντας τα 225 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, παρά τις προσπάθειε­ς που έγιναν από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές σε πολλές οικονομίες να μπει ένα τέλος στην απομόχλευσ­η του τραπεζικού κλάδου. Aυτό σημαίνει ότι το παγκόσμιο χρέος είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας, έχοντας αυξηθεί 26 τρισ. δολάρια μόνο την τελευταία διετία, με όλες τις ενδείξεις να προοιωνίζο­νται ότι θα συνεχίσει να διογκώνετα­ι. Και αυτή η μεγάλη συσσώρευση χρέους δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητ­α της ανάκαμψης, με ορισμένους να υποστηρίζο­υν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι μία νέα παγκόσμια κρίση. Το αμερικανικ­ό χρέος κυμαίνεται στο 100% του ΑΕΠ ή στα 20 τρισ. δολάρια, ενώ στην Κίνα η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κυμαίνεται στο 250%.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece