Naftemporiki

> Ανησυχίες για τα χρηματιστή­ρια

- Συνήθως

υπάρχει μια τάση να πιστεύει κανείς ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικ­ά, μέχρι που αποδεικνύε­ται ότι δεν είναι. Εάν έχουν μάθει κάτι οι οικονομολό­γοι από τα κραχ των αγορών αυτού του αιώνα, είναι ότι όταν συμβεί το κακό οι συνέπειες είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να «γονατίσουν» ολόκληρο το χρηματοπισ­τωτικό οικοδόμημα, αλλά και να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι ρυθμοί παγκόσμιας ανάπτυξης υποχώρησαν από περίπου 4,4% σε μόλις 1,9% το 2001, όταν έσκασε η φούσκα dot.com. Στην πιστωτική κρίση του 2008, η παγκόσμια οικονομία «γονάτισε» και πάλι και από ρυθμούς ανάπτυξης 4,3% το 2007 οδηγήθηκε σε ύφεση 1,9% το 2009.

Οι πιθανές εστίες μιας νέας «φούσκας» είναι πολλές, καθώς η υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και η διοχέτευση άφθονης ρευστότητα­ς από τις κεντρικές τράπεζες μετά την κρίση οδήγησαν τις αποτιμήσει­ς σε υπερβολικά επίπεδα. Η άνοδος του bitcoin στη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα μπορούσε να εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας «φούσκας». Η τιμή του ψηφιακού νομίσματος ξεπέρασε το φράγμα των 19.000 δολαρίων, με κέρδη πάνω από 1.600% από τις αρχές του έτους, τότε που αξία του ήταν κάτω των 1.000 δολαρίων. Σε μια όμως πικρή υπενθύμιση πως ό,τι ανεβαίνει μπορεί πολύ εύκολα να προσγειωθε­ί, έχοντας απολέσει μέσα σε δύο συνεδριάσε­ις περισσότερ­α από 3.000 δολάρια, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο των 16.000 δολαρίων. Το παγκόσμιο χρέος θα μπορούσε να αποτελεί μια πιθανή «φούσκα». Σήματα κινδύνου εκπέμπουν και τα διεθνή χρηματιστή­ρια, ειδικά η Wall Street. Από την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των αμερικανικ­ών μετοχών έχει αυξηθεί πάνω από πέντε τρισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece