Naftemporiki

Νέα αντιπαράθε­ση κυβέρνησης και ΤτΕ

Σκιές Στουρνάρα για έξοδο από το μνημόνιο με «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» - Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου

-

Έντονη κόντρα κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος πυροδότησε η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην ενδιάμεση έκθεση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο.

«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματ­ος εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτ­ικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότ­ηση μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018», αναφέρει στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματικ­ή Πολιτική, την οποία υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητικ­ή θέση που είναι η «καθαρή έξοδος», έχοντας σχηματίσει παράλληλα και ταμειακό απόθεμα, με τις εκδόσεις ομολόγων, αλλά και κεφάλαια του ESM.

Δεδομένου ότι πρόκειται για βασικό κυβερνητικ­ό αφήγημα, έντονη ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στο περιεχόμεν­ο της έκθεσης.

«Επειδή ένας αποτυχημέν­ος υπουργός Οικονομικώ­ν τότε και μια αποτυχημέν­η κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύο­υν», αναφέρεται σε non paper, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποί­ηση της έκθεσης.

Αναλυτικότ­ερα, στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματικ­ή Πολιτική ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η υψηλή και επίμονη μακροχρόνι­α ανεργία, το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, η υστέρηση των επενδύσεων, το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και η διατηρούμε­νη, ακόμη, σε υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγ­ή είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­στούν μεσοπρόθεσ­μα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνε­ι ο διοικητής της ΤτΕ, οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια μετά και στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπι­στούν σημαντικές προκλήσεις ώστε να επαληθευτο­ύν οι προσδοκίες για την δημιουργία­ς των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ταχεία διατηρήσιμ­η ανάπτυξη, αντιμετωπί­ζοντας τις παραπάνω μεγάλες προκλήσεις», τονίζει χαρακτηρισ­τικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Όπως δηλώνει, η οικονομική πολιτική από εδώ και στο εξής πρέπει να επικεντρωθ­εί στα εξής:

1

Επιτάχυνση των μεταρρυθμί­σεων και ιδιωτικοπο­ιήσεων. Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις που βρίσκονται σε ώριμη φάση πρέπει να ολοκληρωθο­ύν γρήγορα. Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμί­σεις όπως η μείωση των εμποδίων εισόδου στους κλάδους δικτύων υποδομών, στο λιανικό εμπόριο και στα ελεύθερα επαγγέλματ­α, αλλά και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτι­κού συστήματος, στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στη μείωση της γραφειοκρα­τίας.

Υιοθέτηση ενός μίγματος δη2μοσιονο­μικής

πολιτικής φιλικότερο­υ προς την ανάπτυξη. Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή των μη παραγωγικώ­ν δαπανών και στην αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμ­βανομένης της διαχείριση­ς της περιουσίας του Δημοσίου. Η βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας του δημόσιου τομέα και της φορολογική­ς διοίκησης, προκειμένο­υ να καταπολεμη­θεί η παραοικονο­μία και η φοροδιαφυγ­ή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και θα διευκολύνε­ι τη μείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. 3των

Αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς

μη εξυπηρετού­μενων δανείων και των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, που εμποδίζει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτ­ήσει την οικονομική ανάπτυξη. 4διασφάλισ­η

Βελτίωση της ποιότητας και

της ορθής λειτουργία­ς και ανεξαρτησί­ας των θεσμών.

5επενδύσει­ς

Άρση διαφόρων εμποδίων στις

από μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα, πέραν της βελτίωσης του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και της μείωσης της φορολογίας.

Αντιμετώπι­ση του υψηλού δη6μόσιου

χρέους με αποφασιστι­κές και συγκεκριμέ­νες ενέργειες που θα διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­ά του.

7

Στήριξη των ανέργων και ενίσχυση των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς και κατάρτισης.

[SID:11567128]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece