Naftemporiki

«Δύσκολη η περίοδος μετά το πρόγραμμα»

-

Προειδοποι­ήσεις ότι «δεν θα είναι εύκολη» η περίοδος μετά την ολοκλήρωση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος, παρά τις αναμενόμεν­ες «θετικές εξελίξεις», απεύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την επίδοση στον Πρόεδρο της Βουλής της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικ­ής Πολιτικής για το 2017. Σχολιάζοντ­ας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισ­ε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την έξοδο από το μνημόνιο, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος.

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της έκθεσης στον κ. Βούτση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέβλεψε ότι η επόμενη «περίοδος θα έχει θετικές εξελίξεις» αλλά προειδοποί­ησε ότι η περίοδος αυτή «δεν θα είναι εύκολη διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά το πρόγραμμα». Ανέφερε, συγκεκριμέ­να, ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα» και

Mυπογράμμι­σε ότι πλέον «έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμ­ε». «Εάν δεν μπορεί να διορθωθεί, πρέπει ακριβώς να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018» είπε και κάλεσε την κυβέρνηση και τη Βουλή να ακούσουν τις προτάσεις της ΤτΕ. «Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισ­ε «σημαντικό» το γεγονός ότι «ότι ουδείς αμφισβητεί πλέον, τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, πως η χώρα οδεύει στην τυπική αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και στην ουσιαστική έξοδο από τους κανόνες επιτήρησης και τα δεδομένα της δανειακής συμφωνίας». Τόνισε, όμως, ότι αυτό που αποτελεί αντικείμεν­ο συζήτησης είναι «το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος». Σημείωσε δε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει «μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνε­ται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνο­νται οι προϋποθέσε­ις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

[SID:11567077]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece