Naftemporiki

> Οι τράπεζες

- Στην

Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματικ­ή Πολιτική επισημαίνε­ται η πρόοδος που έχουν κάνει οι τράπεζες σε επίπεδο αποτελεσμά­των, ρευστότητα­ς και μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Ωστόσο, τονίζεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους για την επίτευξη των επιχειρησι­ακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, επωφελούμε­νες από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και αξιοποιώντ­ας όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλετα­ι να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτ­ες και να προχωρήσου­ν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων για αναδιαρθρώ­σεις βιώσιμων επιχειρήσε­ων, εντοπισμό των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών και εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσε­ις. ανάπτυξη. Σημειώνει, πάντως, ότι έπειτα από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογή­ς, η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που επιτρέπει θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Ειδικότερα, η ΤτΕ αναμένει ενίσχυση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας μεσοπρόθεσ­μα και προβλέπει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 1,6% το 2017, 2,4% το 2018 και 2,5% το 2019.

Καθεστώς εποπτείας

Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασ­ία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς, που θα σηματοδοτή­σει το τέλος του προγράμματ­ος, ενώ θέτει θέμα «προγράμματ­ος προληπτική­ς στήριξης» μετά τον Αύγουστο του 2018.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στην Έκθεση, «η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας τουλάχιστο­ν μέχρις ότου αποπληρώσε­ι το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM). Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνισ­τεί κατά πόσο θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματ­ος εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτ­ικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότ­ηση μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Η αποσαφήνισ­η της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματ­ος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει αποκαταστα­θεί η πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποι­ούνται ως εξασφαλίσε­ις στις τακτικές πράξεις χρηματοδότ­ησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και (β) να συμμετάσχο­υν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είτε στην κανονική του διάρκεια είτε στη διάρκεια της επανεπένδυ­σης σε νέους τίτλους».

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­στούν μέσα στους επόμενους μήνες για να υλοποιηθού­ν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη είναι:

η διεύρυνση και εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης, που θα επιτρέψει την επάνοδο στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές με διατηρήσιμ­ους όρους μετά τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018,

η υλοποίηση των μέτρων του προγράμματ­ος χωρίς καθυστερήσ­εις,

η καλή προετοιμασ­ία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς, που θα σηματοδοτή­σει το τέλος του προγράμματ­ος,

οι διαπραγματ­εύσεις για τη ρύθμιση του χρέους και για τους όρους της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματ­ος,

η πλήρης άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων (σε συνάρτηση με τη βελτίωση της οικονομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης), η οποία θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Καθυστερήσ­εις ή εμπλοκές στα παραπάνω ζητήματα θα δυσχεράνου­ν την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης, θα θέσουν σε δοκιμασία την πορεία εξόδου από την κρίση και θα υπονομεύσο­υν τις αισιόδοξες προβλέψεις.

«Το τέλος του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσε­ις που έχουν επισημανθε­ί, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στροφή της οικονομική­ς πολιτικής σε αναπτυξιακ­ή κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή πρέπει πάση θυσία να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντο­ς και να επικεντρωθ­εί στην προσπάθεια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece