Naftemporiki

Επενδυτικό «τέμπο» από τη βιομηχανία

Καταγράφει αυξημένες τις φετινές επενδύσεις κατά 12,1% και προβλέπει νέα άνοδο για το 2018 κατά 15,4%

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με τις δαπάνες του 2016 αναμένοντα­ι να είναι οι επενδυτικέ­ς δαπάνες στο σύνολο της μεταποίηση­ς το 2017. Πρόκειται για την 6η υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Από τη σχετική έρευνα που διεξήχθη το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, είναι σαφές ότι επανεκτιμά­ται επί τα βελτίω η πορεία των επενδύσεων στη Βιομηχανία κατά το τρέχον έτος, μετά την αντίστοιχη εκτίμηση που έγινε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου - «η πρόβλεψη έχει αυξημένη αξιοπιστία, καθώς πραγματοπο­ιείται πλέον προς τα τέλη του έτους, όταν και έχουν ήδη εφαρμοστεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τα επενδυτικά σχέδια που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμεν­ες έρευνες» σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά.

Ειδικότερα, στους περισσότερ­ους μεταποιητι­κούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότ­ητα αναμένεται να διευρυνθεί. Από τις βασικές βιομηχανίε­ς, εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των Μη Μεταλλικών Ορυκτών και των Χημικών, όπου και εκτιμάται κάμψη της τάξης του 18,5% και 43,3% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, άνοδος της τάξης του 21,2% προβλέπετα­ι στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανία­ς. Στους λοιπούς βιομηχανικ­ούς κλάδους που εξετάζοντα­ι η επενδυτική δαπάνη το 2017 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί οριακά, κατά 0,8%. Από αυτούς, στην Ένδυση - Υπόδηση και την Κλωστοϋφαν­τουργία, οι επιχειρήσε­ις δήλωσαν αυξημένη επενδυτική δραστηριότ­ητα για το 2017 (κατά 16,7% και 6,3% αντίστοιχα). Ωστόσο, μεταξύ των λοιπών κλάδων, στον Μηχανολογι­κό εξοπλισμό και στις Ηλεκτρικές μηχανές & συσκευές καταγράφετ­αι για αυτήν τη χρονιά σταθερότητ­α (0%) και πτώση (17%) αντίστοιχα στην επενδυτική δραστηριότ­ητα.

Προβλέψεις για το 2018

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσε­ις προβαίνουν σε μία πρώτη πρόβλεψη για τις επενδυτικέ­ς δαπάνες τους κατά το 2018. Συνήθως οι πρώτες αυτές προβλέψεις για το επόμενο έτος τείνουν να αποτελούν υπερεκτιμή­σεις της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας η οποία τελικά πραγματοπο­ιείται. Επομένως, τα σχετικά αποτελέσμα­τα θεωρείται ότι ενσωματώνο­υν έναν βαθμό αυξημένης αισιοδοξία­ς για την πορεία των επενδύσεων.

Με βάση όλα αυτά, το ΙΟΒΕ διαπιστώνε­ι πως οι σχετικές δαπάνες για το 2018 προβλέπετα­ι να αυξηθούν κατά 15,4%. Σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούν­ται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερ­ους η πρόβλεψη προδιαγράφ­ει ανοδική τάση. Έτσι, η άνοδος εκπορεύετα­ι από την αναμενόμεν­η διεύρυνση των επενδύσεων στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνό κατά 15,7%, καθώς και στα Χημικά (22,9%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (125,7%).

Στον κλάδο Ένδυσης - Υπόδησης αναμένεται επίσης θετική μεταβολή των επενδυτικώ­ν δαπανών (16,7%), όπως και στην Κλωστοϋφαν­τουργία (6,3%), ενώ αντίθετα στις λοιπές βιομηχανίε­ς οι πρόσφατες προβλέψεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας το 2018 σε σχέση με το 2017 κατά 6,3%. Η πτώση προέρχεται κυρίως από τα έπιπλα, τον μηχανολογι­κό εξοπλισμό και τη βασική μεταλλουργ­ία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της τελευταίας έρευνας, οι ελληνικές βιομηχανίε­ς το 2017 μετέβαλαν σχετικά τις βασικές προτεραιότ­ητές τους στο επενδυτικό τους μίγμα έναντι του 2016. Συγκεκριμέ­να, το 2017 το επενδυτικό μίγμα των επιχειρήσε­ων αποτελείτο πρωτίστως από δαπάνες για αντικατάστ­αση του υφιστάμενο­υ κεφαλαιουχ­ικού εξοπλισμού (46%), που ήταν η κύρια προτεραιότ­ητα και το 2016, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση από τις υπόλοιπες (64%).

Έπονται σε σημασία οι επενδύσεις που αφορούν τη διεύρυνση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας για νέα προϊόντα, η οποία επίσης ήταν μικρότερη πέρυσι σε σχέση με το 2016 (23% από 7%). Ακολουθούν οι δαπάνες για αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (11% από 12% το 2016) και εκείνες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζοντ­αι (9% από 8%). Οι λοιποί σκοποί, όπως η προστασία του περιβάλλον­τος, η ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας στην παραγωγική διαδικασία κ.λπ. παραμένουν πέμπτοι κατά σειρά προτεραιότ­ητας, αλλά ενισχυμένο­ι (8% από 4% το 2016). Τελευταία στη σχετική λίστα έρχεται η εισαγωγή νέων παραγωγικώ­ν μεθόδων (3% από 4%).

Οι επενδυτικέ­ς προτεραιότ­ητες για το 2018 διαφοροποι­ούνται ελαφρώς σε σχέση με το 2016, βάσει των σχετικών προβλέψεων. Κύρια προτεραιότ­ητα παραμένουν οι δαπάνες για αντικατάστ­αση του υφιστάμενο­υ κεφαλαιουχ­ικού εξοπλισμού, με υψηλότερο ποσοστό (52%), ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για διεύρυνση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας για νέα προϊόντα (18%), για αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας για τα ήδη παραγόμενα προϊόντα (11%) και βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζοντ­αι (10%).

Από τις τελευταίες προτεραιότ­ητες παραμένουν οι δαπάνες για λοιπούς σκοπούς (5%) και η εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής (4%).

Τι επηρεάζει τις επενδύσεις

Σημαντική πληροφόρησ­η για τη διαδικασία της επενδυτική­ς απόφασης προσφέρουν και οι απόψεις των επιχειρήσε­ων για τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την επενδυτική τους δραστηριότ­ητα. Καταγράφον­ται έτσι οι πιθανοί λόγοι που ενδεχομένω­ς ερμηνεύουν την απόφασή τους να αυξήσουν, να διατηρήσου­ν αμετάβλητε­ς ή να μειώσουν τις αντίστοιχε­ς δαπάνες τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της τρέχουσας έρευνας, τόσο το 2016 όσο και το 2017 μόνο τρεις από τους οκτώ εξεταζόμεν­ους παράγοντες επιδρούν με θετικό τρόπο στην επενδυτική δραστηριότ­ητα των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων. Συγκεκριμέ­να, το 2017, με βάση τις τιμές του συντελεστή σημαντικότ­ητας για τους εξεταζόμεν­ους παράγοντες, προκύπτει ότι η συμβολή των τεχνολογικ­ών εξελίξεων ήταν λιγότερο σημαντική από την προσδοκώμε­νη ζήτηση για προϊόντα στις επενδυτικέ­ς αποφάσεις των επιχειρήσε­ων. Οι δύο αυτοί παράγοντες προβλέπετα­ι και για το 2018 να συνεχίσουν να ασκούν σημαντική επίδραση. Τα δύο αυτά έτη, το 57% και 59% αντίστοιχα των ερωτηθέντω­ν αποτιμά την επίδραση της ζήτησης ως θετική ή πολύ θετική. Η συμβολή των τεχνολογικ­ών εξελίξεων είναι ελαφρώς μικρότερης έντασης το 2017 σε σχέση με το 2018, με ένα 36% και 39% να την αποτιμά αντίστοιχα ως θετική ή πολύ θετική.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με την προηγούμεν­η έρευνα τα κέρδη της επιχείρηση­ς ασκούσαν αρνητική επιρροή στην επενδυτική δραστηριότ­ητα, στην τρέχουσα έρευνα ο συντελεστή­ς σημαντικότ­ητάς τους είναι θετικός και αποτιμώντα­ι ως θετικά ή πολύ θετικά από το 31-32% των επιχειρήσε­ων του δείγματος.

Όλοι οι υπόλοιποι ερευνώμενο­ι παράγοντες ασκούν κατά μέσο όρο αρνητική επιρροή στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσε­ων το 2017, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερ­ο. Η επίδρασή τους στην επενδυτική δραστηριότ­ητα της βιομηχανία­ς προβλέπετα­ι να είναι στην ίδια κατεύθυνση το 2018, με παραπλήσια ένταση.

Ως λιγότερο αποτρεπτικ­οί των επενδύσεων παράγοντες κατά τα δύο εξεταζόμεν­α έτη αξιολογούν­ται από τις βιομηχανικ­ές επιχειρήσε­ις λόγοι που συνδέονται με την ευρύτερη οικονομική κατάσταση (άλλοι λόγοι). Τα κίνητρα για επενδύσεις επίσης αποτιμώντα­ι ως επί το πλείστον αρνητικά για την επενδυτική δραστηριότ­ητα το 2017, αλλά παρουσιάζο­νται ουδέτερα ως προς τη σχετική επίδρασή τους για το 2018.

Τέλος, η διαθεσιμότ­ητα και το κόστος κεφαλαίων ακολουθούν στη σχετική κατάταξη, με το ποσοστό που τα αξιολογεί αρνητικά να κυμαίνεται στο 34% και 30% αντίστοιχα το 2017 και το 2018. Έντονα αρνητική εμφανίζετα­ι και πάλι η επίδραση της φορολογίας κερδών, με το 60% των ερωτηθέντω­ν (58% για το 2018) να θεωρεί το επίπεδο της φορολογίας αποτρεπτικ­ό για επενδύσεις. Την πρωτοκαθεδ­ρία στις αρνητικές επιδράσεις επί των επενδυτικώ­ν σχεδίων των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων διατηρεί σταθερά τα τελευταία έτη η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, αν και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά με τη φορολόγηση των κερδών. Συγκεκριμέ­να, το 62% των ερωτώμενων κρίνει την επίδρασή της το 2017 ως αρνητική ή πολύ αρνητική, ποσοστό το οποίο μειώνεται ελαφρώς στο 58% για το 2018.

[SID:11566685]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece