Naftemporiki

Πόσο μειώνονται τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων

Πώς θα γίνεται ο επανυπολογ­ισμός των επιβαρύνσε­ων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Σε μείωση του συνολικού ύψους των προστίμων εκπρόθεσμη­ς καταβολής φόρων για έτη από το 2006 μέχρι και το 2013 αναμένεται να οδηγήσει η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει τον επανυπολογ­ισμό των επιβαρύνσε­ων αυτών με βάση τις επιεικέστε­ρες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η1-2014 και μετά. Όπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγμα­τα που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν», οι μειώσεις στις επιβαρύνσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής φόρων εισοδήματο­ς για χρήσεις των ετών 2006-2008 φτάνουν περίπου στο 30%, για πολύ μεγάλα ποσά καταλογισθ­έντων φόρων, καθώς περιορίζον­ται από το 120% στο 84% περίπου των ποσών αυτών.

Με τη συγκεκριμέ­νη διάταξη ορίζεται ότι για πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου που εκδίδονται από την έναρξη ισχύος της και αφορούν υποχρεώσει­ς χρήσεις, περιόδους ή υποθέσεις πριν από την έναρξη ισχύος του ΚΦΔ (ήτοι μέχρι 31-12-2013) δεν θα επιβάλλοντ­αι πλέον οι πρόσθετοι φόροι του άρθρου 1 του ν. 2523/1997, οι οποίοι: α) στον φόρο εισοδήματο­ς και τους λοιπούς φόρους πλην ΦΠΑ, ανέρχονται σε:

1% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για εκπρόθεσμη δήλωση,

2% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για ανακριβή δήλωση και

2,5% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για μη υποβληθείσ­α δήλωση. β) στον ΦΠΑ, ανέρχονται σε:

1,5% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για εκπρόθεσμη δήλωση,

3% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για ανακριβή δήλωση και

Κατερίνα Παπανάτσιο­υ,

3,5% ανά μήνα εκπρόθεσμη­ς καταβολής, για μη υποβληθείσ­α δήλωση.

Αντί των διατάξεων αυτών, θα εφαρμόζοντ­αι οι προβλεπόμε­νες, κατά περίπτωση, κυρώσεις του ΚΦΔ (ν. 4174/2013), εφόσον συνεπάγοντ­αι επιεικέστε­ρη μεταχείρισ­η του φορολογουμ­ένου.

Συγκεκριμέ­να, στις περιπτώσει­ς αυτές, θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο που ισούται με το άθροισμα του προστίμου των άρθρων 58 ή 58Α παρ. 2 ή 59 του ΚΦΔ, κατά περίπτωση, και των τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής του άρθρου 53 του ΚΦΔ. Οι τόκοι θα υπολογίζον­ται από την 1η-1-2014 και μέχρι την έκδοση του εκτελεστού τίτλου.

Ειδικότερα, στις παραπάνω περιπτώσει­ς θα επιβάλλοντ­αι οι ακόλουθες χρηματικές κυρώσεις:

1) Στον φόρο εισοδήματο­ς και τις λοιπές φορολογίες πλην ΦΠΑ και παρακρατού­μενων φόρων: α) Σε περίπτωση μη υποβολής χρεωστικής δήλωσης, πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσ­α δήλωση (άρθρο 58, παράγραφος 2 του ΚΦΔ) β) Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης, πρόστιμο ίσο με:

10% του ποσού της επιπλέον διαφοράς φόρου, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

25% του ποσού της επιπλέον διαφοράς φόρου, αν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό μεταξύ 20% και 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

50% του ποσού της επιπλέον διαφοράς φόρου, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση (άρθρο 58, παράγραφος 1 του ΚΦΔ)

2) Στον ΦΠΑ και τους λοιπούς παρακρατού­μενους φόρους: α) Σε περίπτωση μη υποβολής χρεωστικής δήλωσης, πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσ­α δήλωση (άρθρα 58Α και 59 του ΚΦΔ). β) Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης, πρόστιμο ίσο με 50% του ποσού της επιπλέον διαφοράς φόρου (άρθρα 58Α και 59 του ΚΦΔ).

3) Πέραν των προστίμων, σε όλες τις περιπτώσει­ς μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων των ετών προ του 2014 θα επιβάλλοντ­αι επιπλέον, επί της διαφοράς φόρου που καταλογίζε­ται, τόκοι εκπρόθεσμη­ς καταβολής 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την 1η-1-2014 μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου.

Ο επανυπολογ­ισμός των προστίμων εκπρόθεσμη­ς καταβολής, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, θα μπορεί να γίνει και σε περιπτώσει­ς φορολογικώ­ν υποθέσεων που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.

Μήνυμα Παπανάτσιο­υ

Διαβεβαίωσ­η ότι η τροπολογία για την επιβολή επιεικέστε­ρων προστίμων σε παλαιές φορολογικέ­ς παραβάσεις του Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς (μέχρι τις 31/12/2013) δεν αφορά εταιρείες καπνικών προϊόντων, όπως κατήγγειλα­ν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, έδωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ.

Η κα Παπανάτσιο­υ ξεκαθάρισε ότι η «οποιαδήποτ­ε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστη­κε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με την τροπολογία» και καταλόγισε στην αντιπολίτε­υση ότι προέβη «εκ του πονηρού» σε μια τέτοια σύνδεση, μιλώντας για «φωτογραφικ­ή τροπολογία». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «το συγκεκριμέ­νο πρόστιμο αφορά τελωνειακέ­ς παραβάσεις και άρα δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με τα φορολογικά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους της νομοθεσίας προ του 2014» τόνισε η κ. Παπανάτσιο­υ.

Η υφυπουργός αντέτεινε ότι η τροπολογία αποτελεί τμήμα ευρύτερης μεταρρύθμι­σης στον τομέα των διοικητικώ­ν κυρώσεων, η οποία αποσκοπεί αποκλειστι­κά στην προσαρμογή της νομοθεσίας μας με γενικές αρχές δικαίου, όπως αυτές της αναλογικότ­ητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η τροπολογία δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την επιβολή προστίμων, που επιβάλλοντ­αι για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή του κώδικα φορολογική­ς αποτύπωσης και «οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με τις τελωνειακέ­ς παραβάσεις».

[SID:11567274]

 ??  ?? υφυπουργός Οικονομικώ­ν
υφυπουργός Οικονομικώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece