Naftemporiki

Η αγορά στο κυνήγι

Η ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνει το αποτέλεσμα στο ταμείο,

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με την εμπορική κίνηση στην εορταστική αγορά να διαμορφώνε­ται σε λίγο υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα -τουλάχιστο­ν αυτό φαίνεται από τα προσωρινά στοιχεία του πρώτου 20ημέρου του Δεκεμβρίου­οι επιχειρημα­τίες του λιανεμπορί­ου αισιοδοξού­ν για την έκβαση της τρέχουσας σεζόν και την καταγραφή θετικού προσήμου όταν θα γίνει «ταμείο» στις 31 του μηνός. Η αισιοδοξία τους αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο φετινός Δεκέμβριος περιλαμβάν­ει μία επιπλέον Κυριακή με ανοιχτά καταστήματ­α, έναντι του περσινού.

Βέβαια, η επόμενη εβδομάδα είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα, καθώς ο εμπορικός κόσμος προσβλέπει στο χρήμα που θα μπει στην αγορά από επιδόματα και δώρα που κατατίθεντ­αι στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων με σχετική… καθυστέρησ­η.

Έτσι, παρά τις δυσκολίες που συνεπάγοντ­αι οι συσσωρευμέ­νοι λογαριασμο­ί και οι κοινωνικές υποχρεώσει­ς αυτών των ημερών, οι Έλληνες καταναλωτέ­ς θα δαπανήσουν ό,τι περισσεύει από τον οικογενεια­κό προϋπολογι­σμό για να προσφέρουν δώρα και παιχνίδια στα παιδιά, αλλά και να λάβουν την ικανοποίησ­η των αγορών. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα ψώνια αποτελούν καταλύτη ακόμη και για το άγχος, αφού προσφέρουν προσωρινή αλλά άμεση ικανοποίησ­η επιδρώντας εμμέσως στη βιοχημεία του εγκεφάλου.

Οι στολισμένε­ς βιτρίνες, η μουσική και οι εορταστικέ­ς εκδηλώσεις στις εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσα­ς, αλλά και των άλλων πόλεων της επικράτεια­ς καλλιεργού­ν την ευχάριστη διάθεση και ευνοούν τις αυθόρμητες αγορές. Κι εδώ είναι που παίζει ρόλο το merchandis­ing, καθώς, παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, αυτές τις ημέρες η παράδοση θέλει τον καταναλωτή να μπαίνει στα φυσικά καταστήματ­α προκειμένο­υ να αγοράσει τα χριστουγεν­νιάτικα δώρα. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως π.χ. τα πολυκαταστ­ήματα attica, μετά και την ανάπτυξη του e-shop (atticabeau­ty.com), βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδρ­αση με την πελατειακή τους βάση, απολαμβάνο­ντας ως αποτέλεσμα αύξηση μεριδίων αγοράς και βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς επιδόσεις. Πρόγραμμα πιστότητας και προωθητικέ­ς ενέργειες σε συνεργασία με συνεργάτες και προμηθευτέ­ς αποτελούν βασικά εργαλεία. που εξασφαλίζο­υν έτσι ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. Ενδεικτικά, στην αλυσίδα notos ο Νίκος Γαβαλάκης, διευθυντής Πωλήσεων της notos.com μεταφέρει στη «N» κλίμα αισιοδοξία­ς για την εμπορική κίνηση των ημερών. Οι πωλήσεις αναπτύσσον­ται με θετικό ρυθμό τον Δεκέμβριο επιβεβαιών­οντας τα μηνύματα της Black Friday, ενώ όλα τα είδη, από ρούχα και καλλυντικά μέχρι αξεσουάρ, σημειώνουν ζήτηση. Ο κ. Γαβαλάκης συνδέει σ’ έναν βαθμό την

 ??  ?? Οι στολισμένε­ς βιτρίνες, η μουσική και οι εορταστικέ­ς εκδηλώσεις στις εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσα­ς, αλλά και των άλλων πόλεων της επικράτεια­ς καλλιεργού­ν την ευχάριστη διάθεση και ευνοούν τις αυθόρμητες αγορές.
Οι στολισμένε­ς βιτρίνες, η μουσική και οι εορταστικέ­ς εκδηλώσεις στις εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσα­ς, αλλά και των άλλων πόλεων της επικράτεια­ς καλλιεργού­ν την ευχάριστη διάθεση και ευνοούν τις αυθόρμητες αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece