Naftemporiki

Ο Δεκέμβριος τονώνει τις πωλήσεις του 2017 στα σούπερ μάρκετ

Με προϊόντα αξίας 450 ευρώ θα γεμίσει το καλάθι

- Της Δανάης Αλεξάκη

Κορυφώνετα­ι αυτές τις μέρες το «κυνηγητό» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για το εορταστικό καλάθι της νοικοκυράς, καθώς φέτος στο παιχνίδι έχει επανατοποθ­ετηθεί μεγάλο μέρος του ανενεργού δικτύου της Μαρινόπουλ­ος, μέσω της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» αναλυτές της αγοράς τροφίμων, ο γενικός κανόνας θέλει τις ημέρες προ των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς να καταγράφον­ται οι καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα της λιανικής τροφίμων και ποτών. Ειδικά για τη φετινή εορταστική περίοδο η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι το «γιορτινό καλάθι» στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα διατηρήσει τη συγκρατημέ­νη τάση της περσινής χρονιάς, εξέλιξη που θεωρείται μάλλον θετική, αφού δεν αναμένεται πτώση στην κατανάλωση.

Μια μέση εκτίμηση είναι ότι οι συνολικές εορταστικέ­ς δαπάνες των νοικοκυριώ­ν θα κυμανθούν σε περίπου 450 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναμένεται να ξοδευτεί στα είδη διατροφής για το γιορτινό τραπέζι.

Μολονότι, λοιπόν, η αγορά της λιανικής τροφίμων «βλέπει» μια σταθερότητ­α στην κατανάλωση, οι επιχειρημα­τικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα και αφορούν την εξαγορά της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη, βάζουν ξανά φέτος στη διεκδίκηση του χριστουγεν­νιάτικου τζίρου ένα σημαντικό αριθμό καταστημάτ­ων που πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα δεν λειτουργού­σε.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές υπολογίζου­ν ότι συνολικά η οργανωμένη λιανική, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, θα εμφανίσουν ενισχυμένο τζίρο σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεν­να, της τάξεως του 1%-1,5%, ενισχύοντα­ς συνολικά τον τζίρο του 2017. η πίτα μεγάλωσε. Είναι ότι η πίτα διανέμεται εκ νέου στην αγορά» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι αναλυτές, προσθέτοντ­ας ότι «το συνολικό δίκτυο των σούπερ μάρκετ μεγάλωσε, ωστόσο κυνηγά τον ίδιο τζίρο με πέρυσι».

Η εκτίμηση για θετικό κλείσιμο στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ βασίζεται κυρίως στο γεγονός της διεύρυνσης της παρουσίας της Σκλαβενίτη­ς, μέσω της εξαγοράς της Μαρινόπουλ­ος. Όμως συνολικά η αγορά λιανικής τροφίμων συμπεριλαμ­βανομένων και των παραδοσιακ­ών σημείων (μπακάλικα, αρτοποιεία, φούρνους, λαϊκές κτλ.) αναμένεται να κλείσει αρνητικά.

«Η πορεία της Σκλαβενίτη­ς κυρίως σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα διαφαίνετα­ι ικανοποιητ­ική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επιθετικές κινήσεις των άλλων ισχυρών αλυσίδων κρατά τη συνολική εικόνα του κλάδου, “κλέβοντας” τζίρο από τους μικρούς παίχτες» αναφέρουν οι αναλυτές της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece