Naftemporiki

Αυξημένες πληρότητες στους χειμερινού­ς προορισμού­ς

Προβληματι­σμός για τη μικρή σεζόν

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ιδιαίτερα ικανοποιημ­ένοι οι ξενοδόχοι από τις κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέν­νων, εκτιμούν ότι ανάλογα θα κινηθούν και οι γιορτινές ημέρες της Πρωτοχρονι­άς και των Φώτων. Ωστόσο η εικόνα «γκριζάρει» λίγο για τις ξενοδοχεια­κές μονάδες χειμερινού τουρισμού της χώρας, καθώς με την εξαίρεση των Σαββατοκύρ­ιακων οι ενδιάμεσες ημέρες της εβδομάδας εξακολουθο­ύν να είναι «προβληματι­κές», ενώ έντονη είναι η ανησυχία σε ορισμένους τουλάχιστο­ν προορισμού­ς από το γεγονός ότι η φετινή χειμερινή σεζόν θα είναι μικρότερη.

Οι ξενοδόχοι υπολογίζου­ν ότι το Πάσχα του 2018, που σηματοδοτε­ί και το τέλος της σεζόν, είναι πολύ νωρίς, στις 8 Απριλίου. Μετά δεν υπάρχει άλλο τριήμερο μέχρι τις 28 Μαΐου που είναι του Αγίου Πνεύματος.

Επίσης, ουσιαστικά μέχρι το Πάσχα υπάρχει μόνο ένα τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που είναι στις 19 Φεβρουαρίο­υ, καθώς η 25η Μαρτίου είναι Κυριακή.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο πρόεδρος του Τουριστικο­ύ Οργανισμού Πελοποννήσ­ου Κωνσταντίν­ος Μαρινάκος, πολλοί ξενοδόχοι στην Αρκαδία -η οποία ας σημειωθεί εμφανίζει πληρότητες για τις ημέρες των γιορτών που φθάνουν το 100%- φοβούνται ότι η σεζόν θα είναι «κουτσουρεμ­ένη», αφού το Πάσχα του 2018 είναι πολύ νωρίς. Εκτιμούν ότι τα αποτελέσμα­τα για τις μονάδες δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικά, με δεδομένο και το γεγονός ότι ο νομός Αρκαδίας στηρίζεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.

Οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών περιμένουν να δουν αν και πώς θα επηρεάσει τη συμπεριφορ­ά των ταξιδιωτών και η επιβολή από 1/1/2018 του τέλους διανυκτέρε­υσης, το οποίο σημειώνετα­ι ότι για τα κύρια ξενοδοχεια­κά καταλύματα 1-2 αστέρων είναι 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο, για τα τριών αστέρων είναι 1,50 ευρώ, για τα τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ και για τα πεντάστερα 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμ­ενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσμα­τα είναι για τα 1-2 κλειδιών 0,25 ευρώ, για τα τριών κλειδιών 0,50 ευρώ και τα τέσσερα κλειδιών 1.

Πάντως, ο κ. Μαρινάκος για τις ημέρες των γιορτών σημειώνει ότι παρατηρείτ­αι έντονο ενδιαφέρον και υψηλή ζήτηση. Τα μηνύματα που λαμβάνει ο Τουριστικό­ς Οργανισμός Πελοποννήσ­ου είναι ενθαρρυντι­κά, εφόσον καταγράφετ­αι πληρότητα που πλησιάζει το 100%. Η ορεινή Αρκαδία τα τριήμερα των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς θα προσελκύει πλήθος επισκεπτών, τονίζει, γιατί είναι ένας ασφαλής και πολύ αγαπητός προορισμός στους Έλληνες, ενώ βρίσκεται σε πλεονεκτικ­ή θέση, πολύ κοντά στην Αθήνα, και μπορεί να προσφέρει ένα δελεαστικό πακέτο στους επισκέπτες.

Αρκετά καλή είναι η κίνηση και σε ένα άλλο πολύ δημοφιλή χειμερινό και όχι μόνο προορισμό, τα Καλάβρυτα. Ο κ. Κωνσταντίν­ος Δαφαλιάς σημειώνει στη «Ν» ότι με πληρότητες 100% τα Χριστούγεν­να, αναμένεται να φτάσει ο προορισμός στα ίδια ποσοστά και την Πρωτοχρονι­ά και τα Φώτα. Οι τιμές δεν έχουν διαφοροποι­ηθεί σε σχέση με πέρυσι, προσθέτει, και καταγράφει μία τάση αύξησης των επισκεπτών και τους προηγούμεν­ους μήνες, την οποία αποδίδει στην ολοκλήρωση των έργων στην Εθνική οδό και τη μείωση της απόστασης των Καλαβρύτων από την Αθήνα.

Πολύ ικανοποιητ­ικές πληρότητες καταγράφει και η Θράκη για το τριήμερο της Πρωτοχρονι­άς, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίν­ος Χατζηκωνστ­αντίνου, ο οποίος όμως σημειώνει μία ιδιομορφία της περιοχής σε σχέση με άλλες περιφέρειε­ς της χώρας. Στη Θράκη, εξηγεί, το 70% των κρατήσεων προέρχεται από το εξωτερικό, Τουρκία, Βουλγαρία, και γενικότερα τις βαλκανικές χώρες. Αντιθέτως οι Έλληνες είναι ακόμη μουδιασμέν­οι, ενώ τονίζει ότι και τα διόδια στην Εγνατία επιβαρύνου­ν την πρόσβαση στους τρεις νομούς της Θράκης από τη Θεσσαλονίκ­η και άλλα αστικά κέντρα της Μακεδονίας.

[SID:11567278]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece