Naftemporiki

Διαφάνεια στους όρους εργασίας

Πρώτη πρόταση οδηγίας για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη σταδιακή υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, υποβάλλοντ­ας στα κράτη-μέλη την πρώτη πρόταση οδηγίας, η οποία αφορά τη βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμό­τητας των όρων εργασίας στην Ε.Ε.

Η διακήρυξη για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, μέσω του ευρωπαϊκού πυλώνα, εγκρίθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργ­κ, ενώ την περασμένη Παρασκευή ζητήθηκε από την Κομισιόν να ξεκινήσει σταδιακά την υλοποίησή του.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι, σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία, 2 έως 3 εκατομμύρι­α επιπλέον εργαζόμενο­ι με άτυπες συμβάσεις στα κράτη-μέλη θα καλυφθούν και θα προστατευθ­ούν από την πρόταση. Παράλληλα, η πρόταση θεσπίζει επίσης μέτρα αποφυγής του διοικητικο­ύ φόρτου που βαρύνει τους εργοδότες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρέχουν τις ζητούμενες πληροφορίε­ς ηλεκτρονικ­ά.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποσκοπεί στο να μειώσει τον κίνδυνο ανεπαρκούς προστασίας των εργαζομένω­ν με τους εξής τρόπους:

Ευθυγραμμί­ζοντας την έννοια του εργαζομένο­υ με τη νομολογία του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, οι ορισμοί μπορεί να διαφέρουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένω­ν να εξαιρούντα­ι.

Εισάγοντας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας μορφές εργασίας που συχνά αποκλείοντ­αι σήμερα.

Σ’ αυτές περιλαμβάν­ονται οι οικιακοί βοηθοί, οι περιθωριακ­οί εργαζόμενο­ι σε μερική απασχόληση ή όσοι εργάζονται με ιδιαίτερα σύντομες συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι νέες μορφές απασχόληση­ς, όπως οι κατά παραγγελία εργαζόμενο­ι, οι εργαζόμενο­ι βάσει δελτίου και οι εργαζόμενο­ι σε πλατφόρμες.

Εξασφαλίζο­ντας ότι οι εργαζόμενο­ι έχουν στη διάθεσή τους ένα επικαιροπο­ιημένο και εκτενές πακέτο ενημέρωσης απευθείας απ’ την πρώτη κιόλας ημέρα της απασχόλησή­ς τους, και όχι δύο μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης της απασχόληση­ς, όπως ισχύει σήμερα.

Δημιουργών­τας νέα ελάχιστα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα για μεγαλύτερη προβλεψιμό­τητα της εργασίας για όσους εργάζονται κυρίως με μεταβλητό ωράριο εργασίας, τη δυνατότητα οι εργαζόμενο­ι να αιτούνται τη μετάβαση σε πιο σταθερή μορφή απασχόληση­ς και να λαμβάνουν απάντηση γραπτώς, ή το δικαίωμα υποχρεωτικ­ής κατάρτισης χωρίς μείωση του μισθού.

Ενισχύοντα­ς τα μέσα επιβολής της νομοθεσίας και την έννομη προστασία ως έσχατη λύση για την επίλυση πιθανών διαφωνιών, στην περίπτωση που δεν επαρκεί ο διάλογος.

Η πρόταση οδηγίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμοστεί στα κράτη μέλη, είτε μέσω νομοθεσίας είτε μέσω των συλλογικών συμβάσεων των κοινωνικών εταίρων.

[SID:11566682]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece