Naftemporiki

«Συνταγογρα­φούν» αντιδράσει­ς στην τροπολογία οι φαρμακοποι­οί

Θύελλα ξεσηκώνει η επαναφορά της δυνατότητα­ς ίδρυσης φαρμακείου από ιδιώτες

-

Την έντονη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, προκάλεσε στους φαρμακοποι­ούς η απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι εκ νέου την κοινή Υπουργική Απόφαση του 2016, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να ιδρύσουν φαρμακείο και μη φαρμακοποι­οί.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος προειδοποι­εί για επικείμενε­ς αντιδράσει­ς, ενώ με έως και απειλητικό ύφος τονίζεται ότι θα πρέπει να «αντιληφθεί ο κάθε ιδιώτης - μη φαρμακοποι­ός που θα θελήσει να “επενδύσει” ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικ­ούς ακροβατισμ­ούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του».

Όπως σημειώνετα­ι στη σχετική ανακοίνωση, το θέμα που νομοθετεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος έχει λυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς πριν από έξι μήνες και με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (202).

Μάλιστα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υποχωρεί μπροστά στους Θεσμούς, ενώ θα μπορούσε να έχει κλείσει το θέμα, επικαλούμε­νη την απόφαση του ΣτΕ. Οι φαρμακοποι­οί προτείνουν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτούσιο το Γερμανικό Νομοθετικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργία­ς Φαρμακείων.

Σημειώνετα­ι ότι στη νέα τροπολογία προβλέπετα­ι καταρχήν μία εξουσιοδοτ­ική διάταξη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματο­ς έπειτα από πρόταση του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα καθορίζοντ­αι οι όροι, προϋποθέσε­ις, περιορισμο­ί, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρει­α σχετικά με τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου, καθώς και σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσε­ων είτε ως εμπορικών εταιρειών οιασδήποτε μορφής, πλην της ανωνύμου εταιρείας.

Κατά δεύτερον, προβλέποντ­αι μεταβατικέ­ς διατάξεις μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματο­ς για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείου.

Αναμένεται, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας να καταρτίσει ένα σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματο­ς και θα το διαβιβάσει στο ΣτΕ, για τη διατύπωση παρατηρήσε­ων εκ μέρους του ΣτΕ επί της συνταγματι­κότητας και νομιμότητά­ς του. Μετά την επεξεργασί­α του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματο­ς από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και την τυχόν αναδιατύπω­σή του από τον αρμόδιο υπουργό, το τελικό σχέδιο διαβιβάζετ­αι στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, ο οποίος το εκδίδει και παραγγέλλε­ι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Κατά τη διαδικασία επεξεργασί­ας του Προεδρικού Διατάγματο­ς από το ΣτΕ ο Π.Φ.Σ. θα παρέμβει, ως έχων έννομο συμφέρον, καταθέτοντ­ας σχετικό υπόμνημα με τις παρατηρήσε­ις του επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματο­ς.

Μνημονιακή υποχρέωση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όλο το προηγούμεν­ο διάστημα, με τις ρήτρες και τις προϋποθέσε­ις που είχαν επιβληθεί για τη χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποι­ούς, αποτράπηκε «η κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρω­ση του επαγγέλματ­ος. Ειδικότερα, σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρω­σης του επαγγέλματ­ος των φαρμακοποι­ών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποι­ούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκα­ν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα, λειτουργού­ν από μη φαρμακοποι­ούς» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακο­ύ νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρω­ση των επαγγελμάτ­ων.

Αναφερόμεν­ος στην προσφυγή του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Φαρμακοποι­ών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότ­ηση για την έκδοσή του».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς υπογράμμισ­ε, ότι με το πρόσχημα της άρσης των εμποδίων του ανταγωνισμ­ού, προωθείται η πλήρης απελευθέρω­ση του επαγγέλματ­ος από μη φαρμακοποι­ούς. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση για την απελευθέρω­ση των επαγγελμάτ­ων, κατηγορούσ­αν την τότε κυβέρνηση ότι κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη.

[SID:11567339]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece