Naftemporiki

Δασικοί χάρτες για το 31,39% της χώρας

Υπεγράφη η μερική κύρωση εξαιρώντας οικισμούς, οικιστικές πυκνώσεις, ενστάσεις και λάθη

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηαπό συστάσεως του ελληνικού κράτους αυθαιρεσία στη δόμηση αποκαλύπτε­ται σε όλο της το μεγαλείο με τη διαδικασία των δασικών χαρτών, η οποία προχωρά για πρώτη φορά και αν δεν αλλάξει η σχετική πολιτική απόφαση θα ολοκληρωθε­ί περί το 2020, δίνοντας οριστικό τέλος στις περιβόητες «πράξεις χαρακτηρισ­μού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος κατά την υπογραφή της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών που αφορούν το 31,39% της έκτασης της χώρας (εξαιρούντα­ι μεταξύ άλλων οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισ­τεί οικιστική πύκνωση μέχρι να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις) μέχρι στιγμής από τα 75.000 στρέμματα πυκνώσεων (οικισμοί που είναι μέσα σε δασικές εκτάσεις) τα 35.000 είναι στην περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης και της Χαλκιδικής. Προφανώς όταν αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της Αττικής το παραπάνω στοιχείο μπορεί να ανατραπεί, ωστόσο ακόμα και με το μικρό μέρος των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί και αφορούν την Αττική περί τα 17.000 στρέμματα έχουν δηλωθεί από τους ΟΤΑ ως οικιστικές πυκνώσεις.

Ακόμα, στους δασικούς χάρτες για περιοχές των Δωδεκανήσω­ν για το 36,97% της έκτασης έχουν κατατεθεί από τους πολίτες αντιρρήσει­ς - ενστάσεις ως προς αυτό που φαίνεται στους αναρτημένο­υς δασικούς χάρτες, στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 11,73%, στην Κοζάνη 10,28% και στα Ιωάννινα 5,17%.

Σημειώνετα­ι ότι για να γίνει μερική κύρωση εξαιρέθηκα­ν εκτός από τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις, που καταλαμβάν­ουν το 0,16% της έκτασης για την οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, οι αντιρρήσει­ς που έχουν εκφραστεί, τα αποδεκτά πρόδηλα λάθη στους χάρτες, οι εκτάσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης και οι αναδασώσει­ς σε ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις.

Αναφορικά με το τι θα γίνει εντέλει με τις οικιστικές πυκνώσεις, ο κ. Φάμελλος χθες ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα και πρόσθεσε: «Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία των δασικών χαρτών στις περιοχές αυτές όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα αξιοποιηθο­ύν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησ­ης του πολίτη διατηρώντα­ς το ισοζύγιο του φυσικού περιβάλλον­τος».

Το διάστημα αυτό αναρτώνται σταδιακά δασικοί χάρτες που αφορούν το 17% της έκτασης της χώρας, ενώ η ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγ­ιο Κτηματογρά­φηση) έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για την εκπόνηση των μελετών για το 47%.

Αξιοσημείω­το είναι ότι πριν προχωρήσου­ν οι παραπάνω διαδικασίε­ς και ενώ η υποχρέωση για δασικούς χάρτες υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες που αντιστοιχο­ύν στο 0,81% της έκτασης της χώρας.

[SID:11567496]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece