Naftemporiki

«Πράσινο» για τη δεξαμενή των 80.000 τόνων στον ΟΛΠ

Υπεγράφη η απόφαση από τον γ.γ. Λιμένων - Αρχίζουν τα έργα για υποδοχή της εγκατάστασ­ης

-

«Πρόσω ολοταχώς» βάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. προκειμένο­υ να είναι όλα έτοιμα τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να εγκαταστήσ­ει τη νέα πλωτή δεξαμενή που μπορεί να ανεβάσει πλοία 80.000 τόνων.

Τα έργα θα ξεκινήσουν, αφού ο ΟΛΠ έλαβε το «πράσινο φως» από τον γενικό γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, ο οποίος υπέγραψε την απαραίτητη έγκριση. Η εγκατάστασ­η της νέας πλωτής δεξαμενής αναμένεται να δώσει σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση όλων των επιχειρήσε­ων του κλάδου, αφού έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίζο­υν τον χώρο της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης για εργασίες δεξαμενισμ­ού, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στις επιχειρήσε­ις της Ζώνης να προσεγγίζο­υν νέες αγορές.

Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία χρόνια η ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή πτώση, εξαιτίας των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκά­ς, Ελευσίνα, Σύρος).

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο η άμεση εγκατάστασ­η της νέας πλωτής δεξαμενής αποτελούσε τόσο αίτημα των επιχειρήσε­ων του κλάδου και των εργαζομένω­ν όσο και πολιτική προτεραιότ­ητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Έχει διαπιστωθε­ί ότι η κρίση στον κλάδο της ναυπηγοεπι­σκευής είναι μακροχρόνι­α και έχει σοβαρές, αρνητικές, οικονομικέ­ς και κοινωνικές επιπτώσεις στη δυτική Αττική.

Η Σύμβαση Παραχώρηση­ς μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Ζώνη, συμπεριλαμ­βανομένων των πλωτών δεξαμενών, τις οποίες η ΟΛΠ ΑΕ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσε­ι εντός της πρώτης 5ετίας.

Η διαδικασία

Η εξέλιξη της διαδικασία­ς μέχρι σήμερα είναι η εξής:

Τον Σεπτέμβριο 2017 η ΟΛΠ ΑΕ ανακοίνωσε την προμήθεια μίας νέας πλωτής δεξαμενής με τα εξής χαρακτηρισ­τικά: Μήκος: 240μ., Πλάτος: 45μ., Βάθος: 18μ., Χωρητικότη­τα: 205.66τ., και Ανυψωτική ικανότητα: 22.000τ. Η νέα πλωτή δεξαμενή -που έχει ήδη «βαπτιστεί» Piraeus III- θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πλοία μέχρι 80.000 dwt και θα εγκατασταθ­εί στο νότιο μέτωπο του Δυτικού

Χρήστος Λαμπρίδης, Προβλήτα.

Ολοκληρώθη­κε από την ΟΛΠ ΑΕ ο διαγωνισμό­ς για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης (συμπεριλαμ­βανομένων των πλωτών δεξαμενών ) - Φάση Α».

Πιο πρόσφατα, με εξαιρετικά γρήγορες (αλλά απολύτως σύννομες) διαδικασίε­ς εγκρίθηκε: η τροποποίησ­η των υφισταμένω­ν περιβαλλον­τικών όρων για τη ΝΕΖ από τηνΔ/νση Περιβαλλον­τικής Αδειοδότησ­ης του υπ. Περιβάλλον­τος - Ενέργειας, και, ακολούθως, η εκτέλεση του συνολικού έργου από τον γεν. γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακώ­ν Επενδύσεων έναρξης

Με βάση τα παραπάνω, οι σχετικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα, ενώ υπάρχει εντολή από τη διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ να ολοκληρωθο­ύν το ταχύτερο δυνατό με την εγκατάστασ­η της νέας δεξαμενής Piraeus III.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών από την ΟΛΠ ΑΕ θα έχει διαμορφωθε­ί η εξής κατάσταση στη ΝΕΖ Περάματος:

θα λειτουργού­ν τρεις πλωτές δεξαμενές: Piraeus I και Piraeus III στον Δυτικό Προβλήτα, Piraeus II στον Ανατολικό Προβλήτα,

θα έχει αναβαθμιστ­εί όλο το χερσαίο τμήμα της ΝΕΖ και θα έχει εξοπλιστεί με τις υποδομές και δίκτυα που είναι απαραίτητα για την αποτελεσμα­τική λειτουργία μιας σύγχρονης ΝΕΖ.

Τα άλλα ναυπηγεία

Εν το μεταξύ τρέχουν οι εξελίξεις στα μεγάλα ναυπηγεία. Πρώτα απ’ όλα η ONEX του κ. Πάνου Ξενοκώστα έχει κινήσει τις διαδικασίε­ς για την εξαγορά των ναυπηγείων Σύρου. Παράλληλα, η δικαστική κόντρα μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και των μετόχων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το τοπίο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας παραμένει θολό, ωστόσο πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Cosco έχει ατονίσει. [SID:11566883]

 ??  ?? γ.γ. Λιμένων.
γ.γ. Λιμένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece