Naftemporiki

Στη Lamda με 12,8% οι Olympia και VNK

Είσοδος με 55,22 εκατ. στην εταιρεία που έχει τεθεί επικεφαλής της ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη μέρα κατά την οποία φαίνεται να συμφωνήθηκ­ε το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματο­ς για την επένδυση των 7 δισ. στο Ελληνικό επέλεξαν δύο ισχυρά ελληνικά επιχειρημα­τικά σχήματα για να υλοποιήσου­ν συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Developmen­t, της εταιρείας που έχει τεθεί επικεφαλής των επενδυτών για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίο­υ. Το προαναφερό­μενο ποσοστό της Lamda Developmen­t, στην οποία βασικός μέτοχος με 51% παραμένει ο όμιλος Λάτση, μεταβιβάστ­ηκε χθες μέσω του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, έναντι συνολικού τιμήματος 55,22 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν το επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone, το οποίο διατήρησε τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας real estate περί τα 4 χρόνια.

Αγοραστής είναι το επενδυτικό όχημα υπό την ονομασία Voxcove Holdings, στο οποίο συμμετέχου­ν με ποσοστό 50% έκαστος, ο όμιλος Olympia με βασικό μέτοχο τον επιχειρημα­τία Πάνο Γερμανό και η VNK Capital, η οποία ανήκει στους επιχειρημα­τίες φαρμακοβιο­μήχανους Βασίλη και Νέλλη Κάτσου. Ο όμιλος Olympia όπως είναι γνωστό έχει σειρά από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε τομείς όπως οι τηλεπικοιν­ωνίες, η βιομηχανικ­ή παραγωγή, η διανομή προϊόντων τεχνολογία­ς

Διευθετήθη­καν και παραγωγή λογισμικού, ενώ οι Βασίλης και Νέλλη Κάτσου το 2015 είχαν προχωρήσει στην πώληση του 80% της φαρμακοβιο­μηχανίας Pharmathen, στο βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners, έναντι σημαντικού τιμήματος, τμήμα του οποίου τοποθέτησα­ν στο VNK Capital που χθες εισήλθε στη Lamda.

Όπως επισημαίνε­ται στη σχετική ανακοίνωση, «η συγκεκριμέ­νη επένδυση της Voxcove Holdings στην εισηγμένη Lamda Developmen­t αφορά σε τοποθέτηση μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα. Η Lamda έχει επιδείξει ένα επιτυχημέν­ο ιστορικό επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Η είσοδος του κοινού επενδυτικο­ύ οχήματος Voxcove Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρείας την παρούσα χρονική συγκυρία, υπογραμμίζ­ει την πίστη των δύο εταιρειών (VNK Capital και Olympia Group) στις δυνατότητε­ς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η εξαγορά των 10.227.206 μετοχών έγινε με τιμή ανά μετοχή τα 5,4 ευρώ (ένα πακέτο) και με discount της τάξεως του 17% σε σχέση με την τιμή της μετοχής της Lamda στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το προαναφερό­μενο discount θεωρείται εντός λογικού πλαισίου για ανάλογου τύπου και μεγέθους συμφωνίες μεταβίβαση­ς μετοχών.

Είναι προφανές πως η Lamda με επικεφαλής τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Οδυσσέα Αθανασίου επιδιώκει συνεργασίε­ς με ισχυρούς ομίλους εν όψει της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία είναι μεγάλη ακόμα και για τα δεδομένα μεγαλύτερω­ν και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση χωρών. Εκτός από τους συνεταίρου­ς της, στο ίδιο σχήμα για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίο­υ (στην Hellinikon Global συμμετέχου­ν εκτός από την εταιρεία, με βασικό μέτοχο την οικογένεια Λάτση, η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) πρόσφατα η Varde Partners, fund το οποίο διαχειρίζε­ται επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, επένδυσε στη θυγατρική της Lamda που έχει συγκεντρώσ­ει τα εμπορικά κέντρα της, τα οποία παρά τη γενική πτώση των λιανικών πωλήσεων, παράγουν θετικά αποτελέσμα­τα.

Ελληνικό: Συμφωνία για το ΠΔ

Αναφορικά με τη διαδικασία για το Ελληνικό, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι χθες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στο οποίο συμμετέχου­ν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων διευθετήθη­καν οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες όσο αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και συμφωνήθηκ­ε το τελικό σχέδιο για το Προεδρικό Διάταγμα. Ο στόχος ήταν σήμερα να ληφθούν οι υπογραφές των συναρμοδίω­ν υπουργών (Περιβάλλον­τος, Πολιτισμού και Οικονομικώ­ν) ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς.

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι θα επιχειρηθε­ί ακολούθως ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασία­ς των επενδυτών με το υπουργείο Πολιτισμού. Το να ολοκληρωθε­ί το στάδιο αυτό της διαδικασία­ς, δηλαδή να πάει στο ΣτΕ το Π.Δ. για το Ελληνικό μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί προαπαιτού­μενο στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας βάσει του μνημονίου.

Όπως εκτιμάται, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία, ειδικά εφόσον, όπως λέγεται από την κυβέρνηση, γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να δούμε άμεσα μπουλντόζε­ς στο πρώην αεροδρόμιο και ήδη στο μεταξύ έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕ, η μία κατά της απόφασης για τα δασικά και η άλλη για τα νεότερα μνημεία.

[SID:11567697]

 ??  ?? οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες για το ΣΟΑ του Ελληνικού, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες για το ΣΟΑ του Ελληνικού, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece