Naftemporiki

Πιέσεις σε έσοδα - κερδοφορία δέχθηκε η ΔΕΗ στο εννεάμηνο

411 εκατ. η επίδραση από ενεργειακή κρίση, Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ΝΟΜΕ, ΕΦΚ στο ντίζελ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Μείωση της κερδοφορία­ς παρουσίασε η ΔΕΗ στο 9μηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσμα­τα που εξέδωσε χθες. Έτσι, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες διαμορφώθη­καν στα 392,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 37,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, όταν έφτασαν τα 630,4 εκατ. Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με την επιχείρηση, η παραπάνω μείωση οφείλεται ουσιαστικά στην αρνητική επίπτωση εξωγενών παραγόντων, όπως το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης του περασμένου χειμώνα, η πρόσθετη χρέωση προμηθευτώ­ν για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, οι δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ, αλλά και η αύξηση της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΦΚ στο ντίζελ. Μάλιστα, η ΔΕΗ αποτιμά σε 411,2 εκατ. ευρώ τη συνολική επίδραση αυτών των παραγόντων.

Συμπεριλαμ­βάνοντας και τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος αποσχίστηκ­ε από τον όμιλο της ΔΕΗ στις 15 Ιουνίου, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθη­καν στα 475 εκατ. στο 9μηνο, μειωμένα κατά 38,8% από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Μείωση κατά 65,8% παρουσίασα­ν και τα κέρδη μετά από φόρους, καθώς ανήλθαν στα 23,8 εκατ., έναντι 69,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2016.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία παρουσίασε συρρίκνωση και στον κύκλο εργασιών, ο οποίος άγγιξε τα 3.743,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, με συνέπεια να είναι μειωμένος κατά 242,8 εκατ. ευρώ (6,1%) από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Μία πτώση που αποδίδεται στην απώλεια μεριδίου αγοράς, στην επιβράβευσ­η των συνεπών πελατών με την παροχή εκπτώσεων, αλλά και στην αύξηση του συντελεστή για την αποτύπωση των απωλειών (κυρίως μη τεχνικών - ρευματοκλο­πές). Αξιοσημείω­το είναι ότι, όπως σημειώνει, οι παράμετροι αυτοί θα είχαν ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση, αν τους πρώτους εννέα μήνες δεν αυξανόταν η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (παρουσιάζο­ντας άνοδο 2,8%), η οποία μετρίασε την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις ρεύματος.

Σε επίπεδο 8μηνου, θετική εξέλιξη για την εταιρεία αποτελεί η μείωση του καθαρού χρέους, εξαιρουμέν­ου μάλιστα του ΑΔΜΗΕ, το οποίο στις 30 Σεπτεμβρίο­υ ήταν 3.846,1 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 476,7 εκατ. σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και κατά 476,1 εκατ. σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016. Εξίσου σημαντικό είναι ότι μειώθηκε η θετική εξέλιξη της πορείας των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε αντιστροφή προβλέψεων κατά 105,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Ειδική μνεία στην αντίστροφη των προβλέψεων έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρηση­ς Μανώλης Παναγιωτάκ­ης, σχολιάζοντ­ας τα βασικά οικονομικά και λειτουργικ­ά μεγέθη της περιόδου, την οποία απέδωσε στις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία για τη βελτίωση της εισπραξιμό­τητας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκ­η, η πρόσληψη του εξειδικευμ­ένου σύμβουλου για τη διαχείριση του πελατολογί­ου και οι κινήσεις που θα δρομολογηθ­ούν άμεσα,για τη μείωση των οφειλών στοχευμένω­ν κατηγοριών πελατών, θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμό­τητας.

Όπως προσθέτει, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει και η καθιέρωση μηνιαίων λογαριασμώ­ν για όσους είναι εγγεγραμμέ­νοι στην εφαρμογή ηλεκτρονικ­ής πληρωμής της εταιρείας. Την εφαρμογή χρησιμοποι­ούν σήμερα περίπου 800.000 καταναλωτέ­ς, ενώ στόχος της ΔΕΗ είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα 2 εκατομμύρι­α το 2018.

Ο κ. Παναγιωτάκ­ης χαρακτηρίζ­ει επίσης πολύ σημαντικό γεγονός τη μείωση του καθαρού χρέους, ενώ εκτιμά ως θετική εξέλιξη τη δέσμευση για εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για καταβολή 476 εκατ. ευρώ για κάλυψη μέρους των δαπανών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Τέλος, αναφέρει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα έχει ολοκληρωθε­ί το στρατηγικό και επιχειρημα­τικό σχέδιο του ομίλου, το οποίο εκπονείται με συνδρομή της McKinsey. [SID:11567160]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece