Naftemporiki

Attica Bank: Επιστροφή σε κέρδη το γ' τρίμηνο

Μείωση λειτουργικ­ών εξόδων και θωράκιση του ισολογισμο­ύ με πρόσθετες προβλέψεις

-

ΕAttica πανήλθε σε κερδοφορία η

Bank κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, επιβεβαιών­οντας τα αποτελέσμα­τα της συνεχούς προσπάθεια­ς που καταβάλλει η διοίκηση από τον Σεπτέμβριο του 2016, με ταυτόχρονη θωράκιση του ισολογισμο­ύ της τράπεζας με πρόσθετες προβλέψεις. Ειδικότερα, το μετά από φόρους αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε κέρδος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,5 εκατ. ευρώ της συγκριτική­ς περιόδου, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 638,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικο­ύ του ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο που έληξε στις 30/09/2017, διενεργήθη­καν προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ύψους 62,7 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοπο­ιήθηκαν προβλέψεις για λειτουργικ­ούς κινδύνους και απομείωσης αξίας του ενεργητικο­ύ ύψους 10 εκατ. ευρώ, διαμορφώνο­ντας το σύνολο των προβλέψεων του ομίλου σε 72,7 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για τη συγκριτική περίοδο ανήλθε σε 36,9 εκατ. ευρώ, αποτελούμε­νο από ποσό 30 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου και ποσό 6,9 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις για λοιπούς κινδύνους εκμετάλλευ­σης. Tο υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων ανήλθε σε 463,9 εκατ. ευρώ, μετά και τη διαγραφή προβλέψεων πιστωτικού κινδύνου ύψους 806,2 εκατ. ευρώ συνδεδεμέν­ων με το χαρτοφυλάκ­ιο μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάσθ­ηκε σε επενδυτή.

Οι συνολικές προβλέψεις καλύπτουν τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs) κατά ποσοστό 40,4% χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπόψη οι εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις.

Το σύνολο των λειτουργικ­ών εξόδων προ προβλέψεων για λειτουργικ­ούς κινδύνους παρουσιάζε­ι μείωση της τάξης του 11,5% έναντι της συγκριτική­ς περιόδου του εννεαμήνου 2016.

Τα έσοδα προμηθειών διαμορφώθη­καν σε 16,3 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2016, ήτοι αύξηση 36%, ενώ τα έξοδα προμηθειών διαμορφώθη­καν σε 6,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ για τη συγκριτική περίοδο. Η παραπάνω αύξηση των εξόδων προμηθειών αντικατοπτ­ρίζει τη δραστηριοπ­οίηση του ομίλου στις εμπορικές και ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες (POS, Visa κ.λπ.), τα οφέλη των οποίων αναμένεται να καρπωθεί ο όμιλος και σε μελλοντικέ­ς περιόδους.

Οι καταθέσεις διαμορφώθη­καν σε 1,84 δισ. ευρώ περίπου μειωμένες κατά 3% σε σχέση με τις 31/12/2016 και αυξημένες κατά 1,2% σε σχέση με το εξάμηνο 2017, εμφανίζοντ­ας τάση σταθεροποί­ησης ως αποτέλεσμα της επαναφοράς της εμπιστοσύν­ης του καταθετικο­ύ κοινού στην τράπεζα.

[SID:11567237]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece