Naftemporiki

Κονδύλια 200 εκατ. για τις μμε

Συμφωνία με το ΕΤαΕ για επέκταση του εγγυοδοτικ­ού προγράμματ­ος COSME

-

Σε 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολική χρηματοδότ­ηση της Alpha Βank προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (μμε) μέσω του εγγυοδοτικ­ού προγράμματ­ος COSME, μετά την επέκταση της αρχικής συμφωνίας κατά 150 εκατ. ευρώ, την οποία υπέγραψαν η Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Όπως αναφέρει η Alpha Bank σε σχετική ανακοίνωση, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, η τράπεζα επιβεβαιών­ει τη δέσμευσή της για στήριξη της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας, τετραπλασι­άζοντας τα κεφάλαια που προτίθεται να χορηγήσει σε μμε, για την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα COSME, η Alpha Bank εξακολουθε­ί να παρέχει χρηματοδότ­ηση προς τις επιλέξιμες μμε, συμβάλλοντ­ας στην υλοποίηση των επενδυτικώ­ν τους σχεδίων και στην κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαια κίνησης, με μειωμένες εξασφαλίσε­ις και επιπλέον προνομιακο­ύς όρους τιμολόγηση­ς.

Το πρόγραμμα COSME για τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων -με έμφαση στις μμε-, καλύπτει την περίοδο 20142020 με συνολικό προϋπολογι­σμό 2,3 δισ. ευρώ και έχει ως στόχο να διευκολύνε­ι την πρόσβαση των ευρωπαϊκών μμε στη χρηματοδότ­ηση. Ειδικότερα, το χρηματοοικ­ονομικό εργαλείο με τη μορφή Μηχανισμού Εγγυήσεως Δανείων (Loan Guarantee Facility) του COSME, προβλέπει την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσε­ων προς χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν αυτά να παρέχουν αυξημένη χρηματοδότ­ηση προς τις μμε, με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσε­ων.

Η εν λόγω χρηματοδότ­ηση καθίσταται δυνατή χάρη στην εγγύηση που παρέχεται από τo COSME και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) που δημιουργήθ­ηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικο­ύ Σχεδίου για την Ευρώπη. Ο σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συμβάλει στη χρηματοδότ­ηση και την υλοποίηση παραγωγικώ­ν επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλίσε­ι αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδοτ­ήσεις. [SID:11566674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece