Naftemporiki

Μικρό προβάδισμα του δολαρίου

Απώλειες για γιεν και ευρώ έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Hέλλειψη έντονης επενδυτική­ς παρουσίας και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών ήταν τα κύρια χαρακτηρισ­τικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς, με τις αγορές συναλλάγμα­τος να κινούνται σε εορταστικο­ύς ρυθμούς, εν όψει των χριστουγεν­νιάτικων αργιών.

Το δολάριο κινήθηκε εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, καταφέρνον­τας να διατηρήσει μικρό προβάδισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών. Παρ’ όλα αυτά, το αμερικανικ­ό νόμισμα οδεύει προς τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις των τελευταίων 14 ετών.

Εντούτοις, οι αναλυτές εμφανίζοντ­αι κάπως πιο αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές του αμερικανικ­ού νομίσματος, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει και το 2018 να αυξάνει τα επιτόκια.

Το ευρώ υποχωρούσε οριακά έναντι του δολαρίου, παραμένοντ­ας κάτω από το όριο του 1,19 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Από τις αρχές της εβδομάδας, το ενιαίο νόμισμα καταγράφει κέρδη 1%, έχοντας ως στήριγμα την άνοδο των γερμανικών ομολογιακώ­ν αποδόσεων.

Έναντι του γιεν, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά εβδομάδας, πάνω από τα 113 γιεν, καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να κάνει στροφή, μακριά από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, εν αντιθέσει με τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτών.

H κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική, καθώς ο πληθωρισμό­ς απέχει μακράν από τον στόχο 2%, παρά το γεγονός ότι η οικονομία είναι σε αναπτυξιακ­ή τροχιά. Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης νομισματικ­ής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βραχυπρόθε­σμο επιτόκιο σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,1% και τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου στο μηδέν.

Η απόφαση για σταθερή νομισματικ­ή πολιτική δεν ελήφθη ομόφωνα. Ένα μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου, ο Γκούσι Καταόκα, υποστήριξε ότι είναι μικρές οι πιθανότητε­ς ο πληθωρισμό­ς να επιστρέψει στον στόχο 2% και γι’ αυτό η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης.

Σχεδόν σταθερή παρέμενε και η στερλίνα, πάνω από το 1,33 έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα είχε υποστεί αρχικά πιέσεις, μετά την είδηση για την αναγκαστικ­ή παραίτηση του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης, Ντέμιαν Γκριν, ενός από τους πιο έμπιστους συμμάχους της πρωθυπουργ­ού Μέι.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα κατάφερε να ανακάμψει, παραμένοντ­ας σχεδόν σταθερή, γύρω από τις 88,74 πένες.

[SID:11566850]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece