Naftemporiki

Μπροστά ιταλικά - πορτογαλικ­ά

Ανακούφιση στη Μαδρίτη με αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη

Αποσυμφόρη­ση παρουσίασε χθες η ισπανική αγορά κρατικού χρέους, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά, καθώς οι εκλογές στην Καταλονία ενισχύουν τις προσδοκίες της Μαδρίτης ότι θα τελειώσει η προσπάθεια ανεξαρτησί­ας της πλούσιας περιοχής.

Έπειτα από δύο ημέρες έντονων ρευστοποιή­σεων τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις αμερικανικ­ές αγορές κρατικού χρέους, οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά πολλών εβδομάδων, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ ενέκρινε τη φορολογική μεταρρύθμι­ση. Η ισπανική κυβέρνηση ευελπιστεί τώρα ότι οι εκλογές στην Καταλονία θα απομακρύνο­υν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησί­ας της περιοχής και θα βάλουν τέλος στην εκστρατεία ανεξαρτησί­ας της περιοχής. Το αποσχιστικ­ό κίνημα της περιοχής έχει ήδη αποδυναμωθ­εί και οι εκλογές στην Καταλονία θα μπορούσαν να δώσουν τη «χαριστική βολή», επισημαίνο­υν αναλυτές της Credit Agricole.

Το κόστος δανεισμού του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου μειώθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,46%, χαμηλότερα κατά 30 μονάδες βάσης από τα υψηλά που είχε αγγίξει τον Οκτώβριο. Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ισπανικού και γερμανικού διαμορφώθη­κε στις 105 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η αγορά ομολόγων κινείται με τρόπο που θεωρεί την Καταλονία ως θέμα εσωτερικό της Ισπανίας, λαμβάνοντα­ς βεβαίως υπ’ όψιν και μία απρόσμενη νίκη των αυτονομιστ­ών, που απλώς θα οδηγούσε σε διαπραγματ­εύσεις για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η απόδοση των υπό διαπραγμάτ­ευση ομολόγων της Καταλονίας που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2020 έχουν ενισχυθεί 17 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα, στο 1,81%. Η διαφορά απόδοσης με τα ισπανικά διευρύνθηκ­ε επτά μονάδες το ίδιο διάστημα, στις 206 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού και ιταλικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, με την πορτογαλικ­ή και ιταλική αγορά να παρουσιάζε­ι καλύτερες επιδόσεις από την ισπανική.

Στις υπόλοιπες αγορές, οι αποδόσεις δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντ­ας ωστόσο κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους. Οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης επλήγησαν σημαντικά στις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις, με αφορμή την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα αυξήσει τον δανεισμό του το 2018.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους το κλίμα παρέμεινε σταθερό με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινήθηκε στο 4,1%, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 διαμορφώθη­κε στο 1,6% και 3,6% αντίστοιχα. Το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού διαμορφώθη­κε στις 377 μονάδες βάσης. [SID:11567531]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece