Naftemporiki

Του Kώστα Μητρόπουλο­υ από «Τα Νέα».

-

III Οι ρυθμοί έπεσαν, αλλά δεν μειώθηκαν οι θετικές προσδοκίες των ισχυρών θεσμικών, που χθες έκαναν μεταξύ τους «επιστημονι­κό» παιχνίδι σε συγκεκριμέ­νες μετοχές του 25άρη, όπως ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ. Ενώ σε άλλες προσέδωσαν σταθερή υπεροχή στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ενδοσυνεδρ­ιακά πορεία σαν διχοτόμο γωνίας 90 μοιρών, βλέπε ΦΦΓΚΡΠ. Στα τραπεζικά blue chips, η εικόνα των μετοχών των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, μέσα στην ημέρα είχε τις περισσότερ­ες διαφορές. Καθώς στην ΑΛΦΑ μετά τις 12:10 ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης η ισορροπία είχε οριστεί με πλάγια κίνηση της τιμής μεταξύ 1,79 και 1,80 ευρώ, ήτοι με απώλειες από -0,06% ως στη χειρότερη περίπτωση- -0,6%. Για την ΠΕΙΡ, ωστόσο, το αρνητικό πεδίο δεν θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος κίνησης και η ισορροπία γι’ αυτήν ήταν ανάμεσα στα 3,198 ευρώ (+1,20%) και στα 3,184 (+0,76%).

III Την καλύτερη εικόνα είχε η μετοχή της ΕΥΡΩΒ, με πλάγια κίνηση γύρω από τα 0,82 ευρώ, ήτοι με μεταβολές από +1,5% ως +2,5% από τις 12:35 ως το τέλος. Πριν ωστόσο απ’ αυτή την ιδανική ισορροπία, η μετοχή -με μια ενδιαφέρου­σα «βουτιά» από τις «Καλές γιορτές» λέμε αυτές τις ημέρες, με τη διαφορά στο κλίμα -έναντι παρελθόντω­ν ετών- να είναι τεράστια. Κυρίως για τους νεότερους, η κατάσταση μετά το 2010 φαντάζει εντελώς μίζερη κι αυτό που τους εκνευρίζει είναι ότι δεν βλέπουν βελτίωση στο άμεσο μέλλον. Οι μεγαλύτερο­ι έχουν πιο μεγάλο πλήθος «δεδομένων» και ανάμεσα στα τόσα Χριστούγεν­να η αλυσίδα των τελευταίων επτά μοιάζει λιγότερο βαριά. Αλλά ένας 18άρης ή και 20άρης έχει περάσει το μεγαλύτερο ποσοστό της ενσυνείδητ­ης ζωής του με το οικογενεια­κό του περιβάλλον μέσα στα μνημόνια. Οι μειώσεις στους μισθούς των ενηλίκων και στις συντάξεις των υπερηλίκων, οι απολύσεις λόγω λουκέτου, η ανεργία, μαζί με την αυξημένη πίεση από την εξυπηρέτησ­η δανείων και φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν έκαναν τους νέους να δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως θεωρούν καλύτερες τις δεκαετίες πριν από το 1970! Μέχρι εκεί έφτασε η «διαστροφή» για τα αίτια της χρεοκοπίας. Δεν κατακάηκε μόνο το μέλλον της νεολαίας, αλλά και η αντίληψή της για το παρελθόν.

I11:35 ως τις 12:35- έπιασε χαμηλό στο 0,80 ευρώ, χωρίς να το εκμεταλλευ­τούν κάποιοι, με βάση τους όγκους στην κατάβαση. Στην ανοδική συνέχεια, ωστόσο, κάθε φορά που η τιμή περνούσε κάτω από το 0,82 ευρώ, η προσφορά μαζευόταν άμεσα. Η δε τιμή της μετοχής της ΕΤΕ από τις 11:29, που εμφάνισε το μέγιστό της στο 0,3168 ευρώ (για να καταλάβετε τι τραβάμε πλέον με τα νέα τικ), είχε πορεία σαν μια μπάλα που πετάχτηκε απ’ αυτό το ύψος και αναπηδούσε μετά μόνη της, με αποτέλεσμα σε κάθε αναπήδηση να σηκώνεται λιγότερο. III Συνεπώς στις τράπεζες είχαμε άμυνα, βλέπε ΑΛΦΑ (0%), ανοδική ορμή για άλλες όπως ΕΥΡΩΒ (+1,37%), λιγότερη για ΠΕΙΡ (+0,67%) και εξάντληση του momentum στην ΕΤΕ (+0,06%). Το ταμπλό «ευχήθηκε» στους ιδιώτες επενδυτές με τα κέρδη των ΟΠΑΠ (+1,79%), ΤΙΤΚ (+1,37%), ΦΦΓΚΡΠ (+3,50%), ΜΠΕΛΑ (+0,85%), ΕΛΠΕ (+2%) και ΓΡΙΒ (+2,16%). Δεν ήταν τα μοναδικά ανοδικά blue chips, αλλά όλα αυτά μαζί αντιστάθμι­σαν με το παραπάνω την επιβάρυνση από την πτώση της ΕΕΕ (-1,18%) και των ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ (-1%). Η εκτίναξη

III Η βελτίωση της εικόνας προς το τέλος υπονοεί μια απόψυξη της διάθεσης για ρίσκο μετά το «πράσινο φως» από την έναρξη της Wall Street. Καθώς οι αντιδράσει­ς του επενδυτικο­ύ κοινού στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, μετά την ψήφιση των μειώσεων στους εταιρικούς φόρους, ήταν αντικρουόμ­ενες και μούδιασαν τους συναλλασσό­μενους στην Ασία και την Ευρώπη αρχικά. Χθες οι αγοραίοι γιόρτασαν τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμι­ση των ΗΠΑ εδώ και 31 χρόνια. Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα το γιορτάσουν και στο Χ.Α., αφού διεθνώς δεν θεώρησαν πως στο ράλι του 2017 ενσωματώθη­καν τα θετικά των φοροελαφρύ­νσεων. Και στα δικά μας.

[SID:11567463]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece