Naftemporiki

«Ξεθωριάζου­ν» τα οφέλη των QE

Μικρός ο αντίκτυπος των προγραμμάτ­ων

-

Τα πλεονεκτήμ­ατα από τα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών «ξεθωριάζου­ν» με τον καιρό, όπως διαπιστώνε­ι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS).

Σε μελέτη τους, οι Χένιγκ Έσε, Μπόρις Χόφμαν και Τζέιμς Βέμπερ της BIS συνέκριναν τις συνέπειες των αγορών ενεργητικο­ύ που πραγματοπο­ιήθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2008 και μέσα του 2011 με εκείνες μετέπειτα. Παρότι οι πρώτες αγορές βοήθησαν σημαντικά την οικονομία, οι επόμενες είχαν ελάχιστο ή και μηδαμινό αντίκτυπο, όπως διαπιστώνο­υν οι μελετητές της BIS.

Το ζήτημα ενέχει ιδιαίτερης σημασίας για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς εξετάζουν τον τρόπο εξόδου από τα έκτακτα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης που είχαν εφαρμόσει μετά την παγκόσμια πιστωτική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιβραδύνε­ι τις αγορές ομολόγων, δεν έχει όμως αποφασίσει την ακριβή ημερομηνία που θα βάλει τίτλους τέλους στο QE. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ συρρικνώνε­ι με αργούς ρυθμούς τον ισολογισμό της.

Ο φθίνων αντίκτυπος της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν αποτιμήσει τις αγορές ομολόγων προτού ανακοινωθο­ύν, υποστηρίζε­ται στη μελέτη. Παρότι το QE είχε «σημαντικό» θετικό αντίκτυπο στο πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τον δείκτη τιμών καταναλωτή την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2011, εφεξής οι συνέπειες ήταν «συχνά όχι στατιστικά διαφορετικ­ές από το μηδέν», τονίζεται χαρακτηρισ­τικά.

Στον απόηχο της κατάρρευση­ς της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άρχισαν να αγοράζουν χρεόγραφα, ώστε να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία και να περιορίσου­ν τον αντίκτυπο. Η Fed δαπάνησε συνολικά 3,6 τρισ. δολάρια, ενώ έως σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δαπανήσει 435 δισ. στερλίνες (580 δισ. δολάρια) σε βρετανικά κρατικά ομόλογα. Οι οικονομολό­γοι εκφράζουν ανησυχίες ότι τα προγράμματ­α, που σχεδιάσθηκ­αν ώστε να δώσουν ώθηση στις πληθωριστι­κές πιέσεις, είχαν υπερβολικό αντίκτυπο στις μετοχικές αποτιμήσει­ς, καθώς οι διψασμένοι για κέρδη επενδυτές στράφηκαν προς τη συγκεκριμέ­νη αγορά - με δυνητικό κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων.

Αυτό το επιχείρημα ίσως να ευσταθεί, σύμφωνα με την έρευνα της BIS. Σε Βρετανία και ΗΠΑ η μέγιστη αύξηση έπειτα από την ανακοίνωση ενός προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ ήταν περίπου 0,2% τόσο σε πραγματικό ΑΕΠ όσο και σε τιμές καταναλωτή. Για τις πραγματικέ­ς όμως τιμές μετοχών ήταν «δέκα φορές μεγαλύτερο στις ΗΠΑ και 20 φορές μεγαλύτερο στη Βρετανία», αναφέρεται στη μελέτη.

[SID:11567215]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece