Naftemporiki

> «Αναγκαίοι οι απλούστερο­ι κανόνες»

-

βελτιώσεις των κανόνων της Ε.Ε. για τη γεωργία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο του σκέλους του κανονισμού Omnibus που αφορά τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Ο εν λόγω κανονισμός τροποποιεί τον δημοσιονομ­ικό κανονισμό που διέπει την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., καθώς και 15 τομεακές νομοθετικέ­ς πράξεις, μεταξύ άλλων και στον τομέα της γεωργίας. Ο κανονισμός Omnibus απλοποιεί και ενισχύει τους υφιστάμενο­υς κανόνες της Ε.Ε. για ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της γεωργίας, από τη διαχείριση κινδύνων έως τη στήριξη για νεαρούς γεωργούς, και αποτελεί το τελευταίο από μια σειρά μέτρων απλούστευσ­ης και εκσυγχρονι­σμού που θέσπισε η Επιτροπή.

Μερικές από τις κυριότερες βελτιώσεις που προβλέπει ο κανονισμός Omnibus είναι:

Μεγαλύτερη στήριξη της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάν­ουν ρήτρες επιμερισμο­ύ της αξίας, τις οποίες θα διαπραγματ­εύεται κάθε κλάδος προϊόντων, και θα παρέχουν στους γεωργούς για πρώτη φορά το δικαίωμα να ζητούν γραπτή σύμβαση (με εξαίρεση τις συναλλαγές με μμε).

Απλούστερα εργαλεία διαχείριση­ς κινδύνων προς διευκόλυνσ­η των γεωργών, καθώς και ένα ειδικό ανά τομέα εργαλείο σταθεροποί­ησης εισοδήματο­ς και βελτιώσεις στα ασφαλιστικ­ά συστήματα που θα επιτρέπουν την αποζημίωση ύψους έως και 70% των γεωργών που υπέστησαν μείωση της παραγωγής ή του εισοδήματό­ς τους κατά 20% τουλάχιστο­ν.

Σαφέστεροι κανόνες σχετικά με την παρέμβαση στις αγορές, που θα επιτρέπουν στην Επιτροπή να ενεργεί γρήγορα για την αντιμετώπι­ση των αδυναμιών της αγοράς, χωρίς να είναι υποχρεωμέν­η να χρησιμοποι­εί μέτρα δημόσιας παρέμβασης ή ιδιωτικής αποθεματοπ­οίησης.

Μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη για τη στήριξη συγκεκριμέ­νων τομέων οικονομική­ς, κοινωνικής ή περιβαλλον­τικής σημασίας μέσω της προαιρετικ­ής συνδεδεμέν­ης στήριξης, ακόμη και όταν οι τομείς αυτοί δεν διέρχονται κρίση.

Σαφέστεροι κανόνες για τη στήριξη των γεωργών, ιδίως με την εξασφάλιση μεγαλύτερη­ς Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν (στη φωτογραφία) δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και στο Συμβούλιο, οι οποίες προλειαίνο­υν το έδαφος για την εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών μέτρων απλούστευσ­ης, που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των γεωργών και άλλων δικαιούχων της ΚΓΠ. Τα εν λόγω μέτρα αφορούν σημαντικά θέματα, όπως η απλούστευσ­η των κανόνων για τα χρηματοδοτ­ικά μέσα, η βελτίωση των εργαλείων διαχείριση­ς κινδύνων και η μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή της διάταξης σχετικά με τους ενεργούς γεωργούς. Οφείλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησ­ή μου για τον ρόλο που διαδραμάτι­σαν οι εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και η εσθονική προεδρία στο πλαίσιο της διαδικασία­ς τριμερούς διαλόγου, καθώς και για τις σημαντικές προσπάθειε­ς που κατέβαλαν προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν ότι τα εν λόγω μέτρα απλούστευσ­ης θα είναι στη διάθεση των γεωργών από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η έκδοση, τον περασμένο μήνα, της ανακοίνωση­ς της Επιτροπής για την ΚΓΠ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της δέσμευσής μας να συνεχίσουμ­ε τις προσπάθειε­ς που καταβάλλου­με για να εξασφαλίσο­υμε στους γεωργούς και σε όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη απλούστερο­υς κανόνες που ήταν πράγματι αναγκαίοι». ευελιξίας όσον αφορά τον ορισμό των ενεργών γεωργών και ισχυρότερω­ν κινήτρων για τους νεαρούς γεωργούς, με αύξηση των συμπληρωμα­τικών ενισχύσεων από 25% σε 50% και την εξασφάλιση σε όλους τους νεαρούς γεωργούς του δικαιώματο­ς να λαμβάνουν τις εν λόγω ενισχύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια πενταετούς περιόδου, ανεξαρτήτω­ς της ημερομηνία­ς υποβολής της αίτησής τους εντός των πρώτων πέντε ετών από την έναρξη των γεωργικών δραστηριοτ­ήτων τους.

Βελτίωση των περιβαλλον­τικών μέτρων και ειδικότερα απλούστευσ­η των κανόνων σχετικά με τη διαφοροποί­ηση των καλλιεργει­ών και προσθήκη τριών νέων τύπων περιοχών οικολογική­ς εστίασης με έμφαση στις αζωτοδεσμε­υτικές καλλιέργει­ες, ώστε να έχουν οι γεωργοί και οι εθνικές αρχές περισσότερ­ες δυνατότητε­ς επιλογής ανταποκριν­όμενες στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπί­ζουν.

Με σαφή έμφαση στους περισσότερ­ο ευέλικτους και λιγότερο γραφειοκρα­τικούς κανόνες, καθώς και στη βελτίωση των αποτελεσμά­των σε βασικούς τομείς όπως της περιβαλλον­τικής δράσης και της παροχής στήριξης στους γεωργούς, οι αλλαγές που προτείνοντ­αι μέσω του κανονισμού Omnibus συνάδουν πλήρως με τη νέα προσέγγιση της ΚΓΠ μετά το 2020, η οποία περιγράφετ­αι στην πρόσφατη ανακοίνωση «Το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας». Η πρόταση Omnibus, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2016, περιλαμβάν­ει σειρά τροποποιήσ­εων του δημοσιονομ­ικού κανονισμού, καθώς και μιας σειράς άλλων κανονισμών περί δαπανών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις κανονισμοί που αφορούν την ΚΓΠ. Σκοπός των εν λόγω τροποποιήσ­εων είναι να συνεχιστεί η απαιτούμεν­η απλούστευσ­η στην εφαρμογή της πολιτικής με βάση την πείρα που αποκτήθηκε από την τελευταία μεταρρύθμι­ση της ΚΓΠ, η οποία εγκρίθηκε το 2013. Έπειτα από εντατικές διαπραγματ­εύσεις στο πλαίσιο τεσσάρων τριμερών διαλόγων, μεταξύ της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του θέρους και του φθινοπώρου του 2017, επιτεύχθηκ­ε στις 12 Οκτωβρίου συμφωνία σχετικά με τις γεωργικές διατάξεις. Δεδομένου ότι οι διαπραγματ­εύσεις για άλλα σκέλη της πρότασης Omnibus είναι ακόμη εν εξελίξει και ότι πολλά κράτη-μέλη επιθυμούν να υλοποιήσου­ν τις συμφωνηθεί­σες προτάσεις το συντομότερ­ο δυνατόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να διαχωριστο­ύν οι διατάξεις της πρότασης Omnibus για τη γεωργία και να εκδοθούν ως αυτοτελής κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2018.

[SID:11562734]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece