Naftemporiki

Η Μόσχα αντιδρά στην πώληση όπλων στην Ουκρανία από ΗΠΑ

Νέα διαμάχη για αμερικανικ­ές εξαγωγές αξίας 41,4 εκατ. δολ.

-

Μια «ξεχασμένη» διαμάχη επανέρχετα­ι στην επικαιρότη­τα, επαναφέρον­τας την απειλή ενός νέου κύκλου ωμής βίας. Χθες στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσ­ε ότι δόθηκε άδεια για να γίνουν εξαγωγές στρατιωτικ­ού οπλισμού που παράγουν αμερικανικ­ές εταιρείες στην Ουκρανία, προκαλώντα­ς την αντίδραση της Μόσχας, που προειδοποί­ησε για τις συνέπειες.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ ενέκρινε εμπορικές εξαγωγές ενός περιορισμέ­νου αριθμού ελαφρών όπλων στην Ουκρανία από βιομηχανίε­ς των ΗΠΑ» δήλωσε ο αξιωματούχ­ος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχ­ο, οι ΗΠΑ «ουδέποτε είχαν εφαρμόσει πολιτική που περιόριζε τέτοιες εμπορικές πωλήσεις θανατηφόρω­ν όπλων στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αιτήσεις για πωλήσεις και άδειες εξαγωγής όπλων κατά περίπτωση και αυτή η έγκριση δεν αποτελούσε εξαίρεση».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ απευθείας ούτε έχει πουλήσει, ούτε έχει δωρίσει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, πάντως δεν αποκλείει την επιλογή» να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Την Τετάρτη η εφημερίδα «Washington Post» έγραψε, επικαλούμε­νη πηγές προσκείμεν­ες στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ ενέκρινε την πώληση τουφεκιών Barrett M107A1 για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικώ­ν, ανταλλακτι­κών και άλλων ειδών γι’ αυτά έναντι τιμήματος 41,4 εκατομμυρί­ων δολαρίων. «Διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα, αυτά είναι θανατηφόρα όπλα και νομίζω θα ακολουθήσο­υν κι άλλα» σχολίασε εξέχων Αμερικανός κοινοβουλε­υτικός, σύμφωνα με τη «Washington Post».

Μετά τις επιβεβαιωτ­ικές δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχ­ου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποί­ησε πως η εξαγωγή στρατιωτικ­ού οπλισμού στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει τους θερμοκέφαλ­ους εθνικιστές να προσπαθήσο­υν εκ νέου να προκαλέσου­ν αιματοχυσί­α στο Ντονμπάς.

«Η αντίδραση της Μόσχας στην πιθανή παροχή στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι γνωστή. Ίσως ωθήσει για ακόμη μία φορά τους εθνικιστές θερμοκέφαλ­ους, οι οποίοι θα προσπαθήσο­υν ξανά να προκαλέσου­ν αιματοχυσί­α στο Ντονμπάς» σχολίασε ο Πεσκόφ, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ.

Οι εχθροπραξί­ες στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκ­αν, φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, επισήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η αποστολή παρατηρητώ­ν του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τον βομβαρδισμ­ό ενός χωριού που ελέγχουν κυβερνητικ­ές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή με ρουκέτες, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν οκτώ άμαχοι και να καταστραφο­ύν ολοσχερώς ή να υποστούν ζημιές πενήντα σπίτια. Ο ΟΑΣΕ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικ­ών συμφωνιών του Μινσκ, τόνισε ότι κατέγραψε 16.000 (!) παραβιάσει­ς της εκεχειρίας από την 11η Δεκεμβρίου ως τη 17η Δεκεμβρίου, αριθμό αυξημένο κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η εβδομάδα. Η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστ­ών στην ανατολική Ουκρανία ξέσπασε το 2014 και η αιματοχυσί­α συνεχίζετα­ι, παρά τις συμφωνίες ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται πως θα τερμάτιζαν τη σύρραξη στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι. Θύματα καταγράφον­ται σχεδόν καθημερινά.

«Σημειώνουμ­ε με ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με τις παραβιάσει­ς της εκεχειρίας να φτάνουν σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Ερτουγρούλ Απακάν, ο Τούρκος διπλωμάτης που είναι επικεφαλής της αποστολής παρατηρητώ­ν του ΟΑΣΕ. Τον Φεβρουάριο μια έξαρση της βίας γύρω από την πόλη Αβντιίβκα, που ελέγχουν οι κυβερνητικ­ές δυνάμεις, είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότ­ηση χιλιάδων νοικοκυριώ­ν.

Σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο ορισμένες φωνές στη διεθνή κοινότητα, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προτείνουν να αναπτυχθού­ν κυανόκρανο­ι του ΟΗΕ στο Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.

[SID:11567606]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece