Naftemporiki

Αυξημένη στο 70% η συμμετοχή στις κάλπες

Οριακό προβάδισμα των αυτονομιστ­ών δίνουν τα exit polls

-

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερεια­κές εκλογές που διεξήχθησα­ν χθες, σύμφωνα με το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα «La Vanguardia», λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες.

Βάσει του exit poll, οι Ciudadanos, που υποστηρίζο­υν την ενότητα με την Ισπανία, και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησί­ας, οι Esquerra Republican­a de Catalunya, εμφανίζοντ­αι να συγκεντρών­ουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο Κοινοβούλι­ο, με τους πρώτους να έχουν ελαφρύ προβάδισμα (34-37 και 34-36 έδρες αντίστοιχα). Ωστόσο το σύνολο των κομμάτων υπέρ της αυτονομίας φέρονται να εξασφαλίζο­υν 67-71 έδρες εκ των 135 του Κοινοβουλί­ου.

Σημειώνετα­ι ότι η συμμετοχή άγγιξε το 70%, αυξημένη κατά επτά μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή ημέρα ήταν εργάσιμη.

Οι εκλογές θεωρήθηκαν από όλους άτυπο δημοψήφισμ­α για τη στήριξη ή μη στο αυτονομιστ­ικό κίνημα. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι ήλπιζε ότι το αποτέλεσμα θα επέτρεπε την αποκλιμάκω­ση της έντασης και την επιστροφή της χώρας στην «κανονικότη­τα». Οι απλοί πολίτες από την πλευρά τους θέλουν να επουλωθούν οι πληγές του διχασμού στην κοινωνία, αλλά και οι οικονομικέ­ς πληγές που άνοιξαν. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Καταλονία έκαναν «βουτιά» 75% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Επιπλέον, περισσότερ­ες από 3.100 τοπικές επιχειρήσε­ις μετέφεραν τη νομική έδρα τους εκτός της περιοχής από τις αρχές Οκτωβρίου.

[SID:11567649]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece