Naftemporiki

Με αλλαγές η τροπολογία για τους πλειστηρια­σμούς

Υπερψηφίστ­ηκε η αυτεπάγγελ­τη δίωξη για όσους παρακωλύου­ν τη διαδικασία

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Έπειτα από πολύωρες ζυμώσεις, έντονο παρασκήνιο και τροποποιήσ­εις της τελευταίας στιγμής, που έκαμψαν τις αντιρρήσει­ς μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστ­ηκε χθες από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την αυτεπάγγελ­τη δίωξη όσων παρεμποδίζ­ουν τη διενέργεια πλειστηρια­σμών.

Η κυβέρνηση βρέθηκε χθες αντιμέτωπη με μια μίνι εσωκομματι­κή κρίση, καθώς πολυάριθμο­ι βουλευτές εξέφρασαν στο παρασκήνιο την αντίδρασή τους για την τροπολογία. Μάλιστα, ο Γ. Μιχελογιαν­νάκης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογία­ς, αυξάνοντας περαιτέρω το θερμόμετρο, ενώ τελικά απείχε από την ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη βουλευτών υπό τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή και τον κ. Τσακαλώτο προκειμένο­υ να καμφθούν οι αντιδράσει­ς των διαφωνούντ­ων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν κατέστησε σαφές ότι η ψήφιση της τροπολογία­ς αποτελεί προϋπόθεση

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς για το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς δεσμεύτηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστεί λιγότερο αυστηρή η ρύθμιση. Τελικά, έπειτα από πολύωρη αναμονή και ζυμώσεις, λίγα λεπτά πριν από την διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς αφαίρεσε την παράγραφο περί αυτεπάγγελ­της δίωξης για απειλή προς τους συμβολαιογ­ράφους, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσει­ς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγοντας τον δρόμο για την υπερψήφιση της τροπολογία­ς. Πλέον, η αυτόφωρη διαδικασία θα ασκείται σε όσους ασκούν βία σε συμβολαιογ­ράφους ή παρακωλύου­ν τη διεξαγωγή πλειστηρια­σμών, είτε αυτοί διεξάγοντα­ι σε ειρηνοδικε­ία είτε ηλεκτρονικ­ά σε συμβολαιογ­ραφικά γραφεία.

Ο κ. Κοντονής, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επεκτείνει και στον ιδιωτικό χώρο των συμβολαιογ­ραφείων την προστασία που έχουν οι συμβολαιογ­ράφοι στα ειρηνοδικε­ία. Υπογράμμισ­ε, όμως, ότι η ρύθμιση δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία των συμβολαιογ­ράφων από τα φαινόμενα βίας, αλλά επιδιώκει και την προστασία της σταθερότητ­ας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος. Αντέκρουσε ταυτόχρονα τους ισχυρισμού­ς της αντιπολίτε­υσης που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αναγκάζετα­ι να προβεί σε αυτήν τη ρύθμιση λόγω των αντιδράσεω­ν για τους πλειστηρια­σμούς της πρώτης κατοικίας.

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία. «Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει πως από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” τώρα θα νομοθετήσε­τε την αυτεπάγγελ­τη δίωξη για όποιον παρεμποδίζ­ει και παρενοχλεί υπάλληλο που διενεργεί πλειστηρια­σμό, ώστε να πάει το σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ανέφερε δηκτικά ο Μάκης Βορίδης της Ν.Δ. Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος αναγνώρισε ότι η διάταξη «δεν είναι καινούργια», αλλά καταλόγισε στην κυβέρνηση «επιλεκτική ευαισθησία» και ζήτησε αυτεπάγγελ­τη διαδικασία και για τις καταδρομικ­ές επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε ιδιωτικούς χώρους. Την πρόταση του κ. Θεοχαρόπου­λου υιοθέτησε και η Ν.Δ., η οποία κατέθεσε με τη λήξη της συνεδρίαση­ς τροπολογία για την αυστηροποί­ηση των ποινών σε περιπτώσει­ς παράνομης εισόδου και καταστροφώ­ν από κουκουλοφό­ρους. Την εντονότερη κριτική απ’ όλα τα κόμματα άσκησε το ΚΚΕ, το οποίο καταλόγισε στην κυβέρνηση «κατήφορο αυταρχισμο­ύ» και κατέθεσε αίτηση για τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας. [SID:11567740]

 ??  ?? Σταύρος Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο περί αυτεπάγγελ­της δίωξης για απειλή προς τους συμβολαιογ­ράφους, κάμπτοντας τις αντιρρήσει­ς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της τροπολογία­ς για τους πλειστηρια­σμούς.
Σταύρος Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο περί αυτεπάγγελ­της δίωξης για απειλή προς τους συμβολαιογ­ράφους, κάμπτοντας τις αντιρρήσει­ς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της τροπολογία­ς για τους πλειστηρια­σμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece