Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου

Μικρές μεταβολές για το ευρώ και το γιεν - Στα ύψη το ρωσικό ρούβλι

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

69,0950

4,5250

3,9349

7,7945

9,2648

4,1305

75,9065

1.276,34

23,1255

1,6904

59,382

1,5929

38,830

15,0586

Μικρές μεταβολές και περιορισμέ­νος όγκος συναλλαγών ήταν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της χθεσινής συνεδρίαση­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος της Νέας Υόρκης, καθώς αρκετά χρηματοπισ­τωτικά κέντρα παρέμειναν κλειστά λόγω των χριστουγεν­νιάτικων αργιών.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος του πετρελαίου σε υψηλά δυόμισι ετών προσέφερε στήριγμα στα νομίσματα χωρών εξαγωγής αργού, όπως το ρωσικό ρούβλι.

Ανοδική πορεία για το bitcoin, ανακτώντας μέρος του εδάφους που είχε χάσει στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Επιστρέφον­τας δυναμικά μετά τις απώλειες σχεδόν 30% της προηγούμεν­ης εβδομάδας -τις μεγαλύτερε­ς από τον Απρίλιο του 2013-, το bitcoin ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από τα 16.000 δολάρια, χωρίς όμως να καταφέρνει να διατηρήσει το σύνολο των κερδών του.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών. Το ευρώ παρέμενε κάτω από το όριο του 1,18 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Το δολάριο ήταν σχεδόν αμετάβλητο έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 113 γιεν. Οι επενδυτές δεν φάνηκαν να αντιδρούν στα στοιχεία για άνοδο των τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο, για 11ο διαδοχικό μήνα. Παρότι ο πληθωρισμό­ς απέχει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ιαπωνική κεντρική τράπεζα, η ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή αναπτερώνε­ι τις ελπίδες ότι η σταθερή αναπτυξιακ­ή πορεία της οικονομίας θα οδηγήσει σταδιακά και σε αποκατάστα­ση του πληθωρισμο­ύ.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, σε υψηλά τριών μηνών ενισχύθηκε το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου, έχοντας ως στήριγμα τις υψηλές τιμές πετρελαίου, αλλά και τις πληρωμές φόρων καθώς πλησιάζει το κλείσιμο του έτους. Το ρωσικό νόμισμα ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραφε κέρδη άνω της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, αγγίζοντας τα 57,55 ρούβλια έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Οκτωβρίου. Το ρούβλι διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του ευρώ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε χθες σχέδια για αύξηση στις αγορές ξένων νομισμάτων στα συναλλαγμα­τικά του αποθέματα την επόμενη χρονιά, επιδιώκοντ­ας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τη μεταβλητότ­ητα του ρουβλίου στη διάρκεια μιας χρονιάς όπου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Έπειτα από δύο χρόνια οικονομική­ς ύφεσης και δραματικής συρρίκνωση­ς των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου -βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας- το υπουργείο Οικονομικώ­ν αποφάσισε να αναπληρώσε­ι τα αποθέματα και να θωρακίσει το ρούβλι.

[SID:11572654]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece