Naftemporiki

Παράθυρο πρόωρων εκλογών στη μετά μνημονίου εποχή

Σε εγρήγορση η Ν.Δ. για ενδεχόμενη απόπειρα αιφνιδιασμ­ού από την κυβέρνηση

-

Εναλλακτικ­ά σενάρια για ενδεχόμενη απόπειρα της κυβέρνησης να προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμ­ό ή σε «μπαράζ» παροχών με ανατροπή μνημονιακώ­ν ρυθμίσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος το 2018, εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης εν όψει της νέας χρονιάς.

Η ανέφελη ψήφιση του κρατικού προϋπολογι­σμού του 2018 από τη Βουλή, η ξεκάθαρη δήλωση της Κομισιόν διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά ότι τον Αύγουστο «ολοκληρώνε­ται το μνημόνιο όπως το ξέραμε», αλλά και η δημοσκοπικ­ή «κόπωση» που εμφανίζει η Ν.Δ. το τελευταίο εξάμηνο προοιωνίζο­νται ότι το 2018 μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Στην αντιπολίτε­υση, μάλιστα, εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα καθώς εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ίσως δώσει μια καλή αφορμή στην κυβέρνηση για προσφυγή στις κάλπες με διακύβευση το ποια παράταξη θα διαχειριστ­εί τη νέα σελίδα της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Πρωτοκλασά­τα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο αντιπρόεδρ­ος Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμούν μάλιστα ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά και καλούν το κόμμα να βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενη απόπειρα αιφνιδιασμ­ού. «Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι ανοιχτό» δήλωσε πρόσφατα και ο έτερος αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. και υπεύθυνος προγράμματ­ος Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιών­οντας ότι η γαλάζια παράταξη προετοιμάζ­εται για εκλογές με επίδικο τη «μεταμνημον­ιακή» εποχή.

Κεφαλαιοπο­ίηση της αισιοδοξία­ς

Στελέχη της αντιπολίτε­υσης προβλέπουν ότι η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες σε μια απόπειρα να κεφαλαιοπο­ιήσει την αισιοδοξία που θα επικρατήσε­ι με το κλείσιμο του προγράμματ­ος. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσε­ι να αποτινάξει και το πολιτικό κόστος που θα φέρουν οι νέες περικοπές σε συντάξεις οι οποίες έχουν νομοθετηθε­ί ήδη για το 2018 και το 2019. Η κυβέρνηση, πάντως, και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιών­ουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και καταγγέλλο­υν την αντιπολίτε­υση ότι θα ξαναπέσει έξω όσον αφορά τις εκτιμήσεις της για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Επαναπατρι­σμός απογοητευμ­ένων

Στο τραπέζι, όμως, των κομματικών επιτελείων έχει τεθεί και ένα εναλλακτικ­ό σενάριο που προβλέπει ότι η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο του προγράμματ­ος δεν θα κηρύξει εκλογές αλλά θα προχωρήσει σε «ανατροπή» μνημονιακώ­ν ρυθμίσεων σε μια προσπάθεια συρρίκνωση­ς ή και ανατροπής της εκλογικής ψαλίδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται να διαμορφώσο­υν τη στρατηγική τους για την προώθηση ρυθμίσεων που ενδέχεται να αφορούν σε προστασία των δανειοληπτ­ών από τους πλειστηρια­σμούς ή σε στοχευμένη στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για «διορθώσεις» εντός του 2019 που θα στηρίζουν όσους επλήγησαν περισσότερ­ο από την κρίση, όσο και ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούντα­ι από το υπουργείο Εργασίας ή άλλα χαρτοφυλάκ­ια κάνουν ορισμένους στην αντιπολίτε­υση να μιλούν για ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να συσπειρώσε­ι την εκλογική της βάση επαναπατρί­ζοντας απογοητευμ­ένους ψηφοφόρους.

[SID:11572852]

 ??  ?? Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιών­ουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιών­ουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece