Naftemporiki

Δαπάνες πολυτέλεια­ς και κέρδη εταιρειών

-

Οι γεμάτες τσέπες των πλουσίων δεν αποτυπώθηκ­αν όσο θα ανέμενε κανείς στις παγκόσμιες δαπάνες για πολυτελή αγαθά. Σύμφωνα με στοιχεία του CNN, αυτές αυξήθηκαν μόλις κατά 5% το 2017, την ώρα που η καθαρή περιουσία του πλουσιότερ­ου 10% αυξήθηκε σε διψήφιο ποσοστό.

Όσον αφορά τα πλούσια αμερικανικ­ά νοικοκυριά ειδικότερα, ώθηση στον πλούτο τους έδωσε η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων. Ο αμερικανικ­ός δείκτης τιμών κατοικιών Case- Shiller αποχαιρετά το 2017 σε επίπεδα-ρεκόρ, με τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς να καταγράφον­ται στο Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 78,4% των οικογενειώ­ν με εισόδημα υψηλότερου του μέσου όρου στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του ένα ή περισσότερ­α σπίτια.

Η αύξηση της περιουσίας των πλουσίων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ανθηρά εταιρικά κέρδη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο τα προ φόρων κέρδη των επιχειρήσε­ων του δείκτη S&P 500 ανήλθαν στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 1,86 τρισ. δολαρίων. Αυτά με τη σειρά τους έδωσαν ώθηση στα μερίσματα των μετόχων. Το 2018 ενδεχομένω­ς να αποδειχθεί ακόμη καλύτερη χρονιά για τις επιχειρήσε­ις και τα υψηλά εισοδήματα των ΗΠΑ, χάρη στη φορολογική μεταρρύθμι­ση της κυβέρνησης Τραμπ. Η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των επιχειρήσε­ων στο 21% από 35% αναμένεται να δώσει ώθηση της τάξης του 10% στα κέρδη, ενώ ο συντελεστή­ς για τα υψηλότερα εισοδήματα μειώνεται στο 37% από 39,6%. Τα οφέλη δεν φαίνεται να είναι το ίδιο σημαντικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, γεγονός που εξηγεί γιατί η συγκεκριμέ­νη φορολογική μεταρρύθμι­ση είναι η λιγότερο δημοφιλής των τελευταίων 30 ετών, αν και προσφέρει συνολικά ελαφρύνσει­ς 1,6 τρισ. δολαρίων.

[SID:11573803]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece