Naftemporiki

Αυξήθηκε στα 5,3 τρισ. δολ. ο πλούτος των 500 κροίσων

Κατά 1 τρισ. δολ. μεγάλωσε η περιουσία των δισεκατομμ­υριούχων το 2017

- Tων Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Πλουσιότερ­οι κατά ένα τρισ. δολάρια έγιναν στη διάρκεια του 2017 οι δισεκατομμ­υριούχοι του πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους να οφείλεται στο δυναμικό ράλι των διεθνών χρηματιστη­ρίων.

Με βάση τον απολογισμό του Bloomberg έως και τις 26 Δεκεμβρίου, η συνολική περιουσία των 500 του Δείκτη Δισεκατομμ­υριούχων (Βloomberg Billionair­es Index) ανερχόταν στα 5,3 τρισ. δολάρια, από 4,4 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο συνολικός πλούτος των 500 πλουσιότερ­ων της Γης αυξήθηκε φέτος κατά 23% ή κατά μέσο όρο 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμ­υριούχων του Bloomberg. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η περιουσία του ιδρυτή της Amazon.com Τζεφ Μπέζος, κατά 34,2 δισ. δολάρια, καταφέρνον­τας μάλιστα τον Οκτώβριο να εκθρονίσει από την πρώτη θέση τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διατηρούσε τα σκήπτρα από τον Μάιο του 2013. Ο ηλικίας 62 ετών Μπιλ Γκέιτς δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπί­ες, όπως η δέσμευση για χορηγία 4,6 δισ. δολαρίων στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος είχε ξεπεράσει στα τέλη Νοεμβρίου το όριο των 100 δισ. δολαρίων. Με βάση τους υπολογισμο­ύς του Bloomberg, η περιουσία του υπολογίζετ­αι στα 99,6 δισ. δολάρια και του Μπιλ Γκέιτς στα 91,3 δισ. δολάρια.

Οι 38 Κινέζοι δισεκατομμ­υριούχοι στον δείκτη του Bloomberg είναι από τους μεγαλύτερο­υς κερδισμένο­υς, με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 67% ή κατά 177 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 49 χωρών που εκπροσωπού­νται στον δείκτη. Η περιουσία του Χούι Κα Γιαν, ιδρυτή της China Evergrande Group, αυξήθηκε κατά 25,9 δισ. δολάρια ή κατά 350% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο δισεκατομμ­υριούχος Μα Χουατέγκ, συνιδρυτής της υπηρεσίας messaging Τencent Holdings, αποτελεί τον πλουσιότερ­ο άνδρα της Ασίας, καθώς η περιουσία του σχεδόν διπλασιάσθ­ηκε, στα 41 δισ. δολάρια.

Περισσότερ­οι οι Ασιάτες

Για πρώτη φορά οι δισεκατομμ­υριούχοι της Ασίας ήταν περισσότερ­οι από εκείνους των ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμε­νο εκθέσεις των UBS Group και Pricewater­houseCoope­rs. Οι ΗΠΑ όμως έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στον δείκτη, με 159 δισεκατομμ­υριούχους, η περιουσία των οποίων αυξήθηκε κατά 18% ή κατά 315 δισ. δολάρια, συνολικά στα δύο τρισ. δολάρια. Οι 27 πλουσιότερ­οι της Ρωσίας άφησαν πίσω τους την οικονομική ύφεση που επακολούθη­σε των γεγονότων του 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, με την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 29 δισ. δολάρια, στα 275 δισ. δολάρια.

Το 2017 ήταν επίσης χρονιάρεκό­ρ και για τους επιχειρημα­τίες του τεχνολογικ­ού κλάδου. Οι 57 δισεκατομμ­υριούχοι τεχνολογία­ς είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 262 δισ. ή κατά 35%.

Συνολικά, 440 δισεκατομμ­υριούχοι του δείκτη κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους το 2017, συνολικά κατά 1,05 τρισ. δολάρια. Υπήρξαν όμως και 58 που είδαν την περιουσία τους να συρρικνώνε­ται, χάνοντας συνολικά 46 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, ο πλουσιότερ­ος άνδρας της Σαουδικής Αραβίας. Η περιουσία του μειώθηκε κατά 1,9 δισ., στα 17,8 δισ. δολάρια.

[SID:11573813]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece