Naftemporiki

Πάνωαπότου­ςστόχους το πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο

Στα 4,647 δισ. ευρώ το θετικό αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού - Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 43,748 δισ.

-

Σε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από αυτό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό του 2018 για τη φετινή χρονιά προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο. Τα αναλυτικά στοιχεία του 11μήνου δείχνουν υπέρβαση στο σκέλος των εσόδων σε σχέση με τους αναθεωρημέ­νους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 4,647 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,074 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Η μεγάλη υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα «κλείσει» βέβαια μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς στο σκέλος των δαπανών θα περάσει το κόστος για την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος, του ποσού που αποδόθηκε στους συνταξιούχ­ους για τις παράνομες κρατήσεις υγείας, αλλά και του κονδυλίου που καταβλήθηκ­ε στη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπως επίσης και η δαπάνη για το «νησιωτικό» μέρισμα. Το συνολικό ποσό της μερισματικ­ής πολιτικής εκτιμάται ότι θα ανέλθει κοντά στο 1,45 δισ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι με το κλείσιμο του έτους το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 2,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογι­σμό του 2018 ως εκτίμηση για το 2017.

Το 2,4% του ΑΕΠ μεταφράζετ­αι σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 4,68 δισ. ευρώ με βάση τον μνημονιακό ορισμό. Φυσικά, λαμβάνεται υπόψη το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, εκτός από τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης συνεκτιμών­ται και οι επιδόσεις των ασφαλιστικ­ών ταμείων, των ΔΕΚΟ και των δήμων. Πάντως, το γεγονός ότι στο 11μηνο εμφανίστηκ­ε υπεραπόδοσ­η έναντι των αναθεωρημέ­νων στόχων αυξάνει τις πιθανότητε­ς για κλείσιμο της χρονιάς πάνω από το 2,4%. Υπενθυμίζε­ται ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει για το 2017 σε τουλάχιστο­ν 2,25%, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ πάνω από τον επίσημο στόχο του 1,75%. Και αυτό προκειμένο­υ να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αρνητικής απόκλισης την άνοιξη όταν θα «κλειδώσει» οριστικά η φετινή επίδοση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

Τα στοιχεία του 11μήνου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α δείχνουν έλλειμμα 774 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογι­σμού έναντι στόχου για έλλειμμα 2,347 δισ. ευρώ (σ.σ.: το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 353 εκατ. ευρώ). Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε, όπως προαναφέρθ­ηκε, στα 4,647 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 5,757 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,074 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας -δεδομένου ότι οι φορολογούμ­ενοι έπρεπε να πληρώσουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρο εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων- καταγράφηκ­ε υπέρβαση έναντι των αναθεωρημέ­νων στόχων. Μπορεί το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού να έκλεισε με σημαντική υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου (4,558 δισ. ευρώ με υστέρηση 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), ωστόσο, αυτό οφείλεται αποκλειστι­κά στη μεγάλη απόκλιση που καταγράφηκ­ε στα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ.: τα έσοδα του ΠΔΕ για τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου).

Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογι­σμού καταγράφηκ­ε υπέρβαση 181 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με τα έσοδα να διαμορφώνο­νται στα 4,505 δισ. ευρώ.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Νοέμβριο 2017 ήταν οι ακόλουθες:

Φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 17 εκατ. ευρώ

Άμεσοι φόροι παρελθόντω­ν ετών κατά 19 εκατ. ευρώ

Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ

ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών κατά 14 εκατ. ευρώ

ΕΦΚ ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 24 εκατ. ευρώ

Τέλη κυκλοφορία­ς οχημάτων κατά 19 εκατ. ευρώ

Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 31 εκατ. ευρώ

Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 11 εκατ. ευρώ

Έσοδα καταργηθέν­των ειδικών λογαριασμώ­ν κατά 12 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (κατά 28 εκατ. ευρώ), από τον φόρο ασφαλίστρω­ν (κατά 10 εκατ. ευρώ) και από τους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς (στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται και ο φόρος καπνού) κατά 9 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων του Νοεμβρίου ήταν συγκρατημέ­νες κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου με αποτέλεσμα να περιοριστο­ύν στα 349 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Νοεμβρίου, από την άλλη πλευρά, ανήλθαν στα 5,477 δισ. ευρώ (σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού) και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 522 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4,397 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται και αυτές αυξημένες κατά 252 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,079 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 269 εκατ. ευρώ.

[SID:11573794]

 ??  ?? Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, από τον φόρο ασφαλίστρω­ν και από τους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς.
Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, από τον φόρο ασφαλίστρω­ν και από τους λοιπούς ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece