Naftemporiki

Πώς θα ρυθμίζοντα­ι μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εφορία από τον Ιανουάριο

Με μία απλή αίτηση από τον υπολογιστή - Βήμα βήμα όλη η διαδικασία

-

Τη δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτω­ς των τρεχουσών οφειλών τους προς την εφορία σε έως και 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, πριν καν γίνουν ληξιπρόθεσ­μες, θα έχουν από τον Ιανουάριο οι φορολογούμ­ενοι. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του ν. 4152/2013 για την υπαγωγή στην οποία δεν θα απαιτείται πλέον προσέλευση στην εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών, αλλά θα αρκεί η ηλεκτρονικ­ή συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω του συστήματος TAXISnet.

Ουσιαστικά οι φορολογούμ­ενοι θα μπορούν πλέον να ρυθμίζουν και τα μη ληξιπρόθεσ­μα χρέη τους προς τις ΔΟΥ σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους, υποβάλλοντ­ας ηλεκτρονικ­ά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet, τις σχετικές αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις.

Μέσω υπολογιστή

Η διαδικασία για την υπαγωγή μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς την εφορία στην «πάγια ρύθμιση» μέσω υποβολής αίτησης στο σύστημα ΤΑXISnet θα είναι πάρα πολύ απλή, καθώς θα απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμ­ενο φορολογούμ­ενο να ακολουθήσε­ι μόνο τα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να επιλέγει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια θα πρέπει να πληκτρολογ­εί το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα

αTAXISNnet προκειμένο­υ να εισέρχεται στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία. Είσοδος στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να επιλέγει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» και κατόπιν «Υποβολή νέας» αίτησης. Στη συνέχεια, αν έχει κάποια έκτακτη μη ληξιπρόθεσ­μη οφειλή, προερχόμεν­η π.χ. από φόρο κληρονομιά­ς, θα μπορεί να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αλλιώς θα πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 12 δόσεις» οπότε θα εμφανίζοντ­αι στην οθόνη του υπολογιστή του οι μη ληξιπρόθεσ­μες τρέχουσες οφειλές του προς την εφορία οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές

βπου μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις είναι αυτές που προέρχοντα­ι από τακτικές φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, όπως ο φόρος εισοδήματο­ς, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ. Ο φορολογούμ­ενος θα επιλέγει, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα» και θα εμφανίζετα­ι στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρ­ωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς του. Συμπλήρωση της αίτησηςυπε­ύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να συμπληρώνε­ι στοιχεία που αποτυπώνου­ν την πραγματική εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέγει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσ­ες δηλώσεις Ε9.

Εφόσον διαθέτει ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις υποβληθείσ­ες δηλώσεις Ε9 οφείλει να τα δηλώνει επιπροσθέτ­ως. Πρέπει επίσης να δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγ­ής.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αναγράφει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθ­α, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 12.

Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ μηνιαίων εσόδων και μηνιαίων εξόδων τόσο μεγαλύτερο­ς θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα του εγκρίνει το σύστημα.

Μπορεί επίσης να δηλώσει και τους αριθμούς ΙΒΑΝ όλων των τραπεζικών του λογαριασμώ­ν.

γδΑπό την ιστοσελίδα Υποβολή αίτησης: Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωση­ς των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμ­ενος θα μπορεί να πληκτρολογ­ήσει την ένδειξη «υποβολή αίτησης».

Η αίτηση θα υποβάλλετα­ι και θα τίθεται άμεσα υπό επεξεργασί­α από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως θα εμφανίζοντ­αι τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνου­ν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής (ΤΡΟ) - ένας κωδικός αριθμός αποτελούμε­νος από τρία σκέλη που έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασί­α της αίτησης και ο οποίος χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμεν­ης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμ­ενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.

Επικύρωση ρύθμισης: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμ­ενος να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστή­ματος της τράπεζας του φορολογούμ­ενου είτε στο γκισέ υποκαταστή­ματος οποιασδήπο­τε τράπεζας. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγ­ηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ- είτε με την προσκόμιση, σε περίπτωση προσέλευση­ς στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστή­ματος, της Ταυτότητας Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμεν­η οφειλή και τον οποίο του έχει εκδώσει το σύστημα κατά την επεξεργασί­α της αίτησης.

ε

 ??  ?? της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να επιλέγει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή».
της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να επιλέγει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece