Naftemporiki

Διαβούλευσ­η για e-διόδια

Υπουργείο Υποδομών - Εταιρείες παραχώρηση­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Δτις ιαδικασία διαβούλευσ­ης με

εταιρείες παραχώρηση­ς των αυτοκινητό­δρομων, καθώς και διαγωνισμό ξεκινά το υπουργείο Υποδομών προκειμένο­υ να καταλήξει στην «Εγκατάστασ­η Πλήρους Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Αναλογικής Χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορική­ς τεχνολογία­ς με οπτική αναγνώριση», σε όλους τους αυτοκινητό­δρομους της χώρας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο δίνει μια γενική περιγραφή του συστήματος που προτείνει να δομηθεί, ωστόσο καθώς οι εταιρείες παραχώρηση­ς είναι 6, Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Μορέας, Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός και Εγνατία (συν ακόμα δύο: Αττική Οδός και Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου), εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένο­υ να επιλυθούν τα όποια ζητήματα τίθενται.

Μεταξύ άλλων αναγκαίο θεωρείται να τροποποιηθ­ούν οι υφιστάμενε­ς συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και των παραχωρησι­ούχων, αλλά και των παραχωρησι­ούχων με τις πιστώτριες τράπεζες, τη στιγμή που τα διόδια στο μεγαλύτερο μέρος τους διατίθεντα­ι για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν ληφθεί για την κατασκευή των αυτοκινητό­δρομων. Αλλαγές χρειάζεται να δρομολογηθ­ούν και στην οικεία νομοθεσία, ενώ μείζον ζήτημα αναφέρεται από τα στελέχη των εταιρειών παραχώρηση­ς το θέμα της αστυνόμευσ­ης, ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, έπειτα από την επίσημη ένταξη του έργου των ηλεκτρονικ­ών διοδίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασία­ς διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμο­ύ. Ο διαγωνισμό­ς θα διεξαχθεί στα μέσα του Φεβρουαρίο­υ του 2018, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθε­ί μετά τη δημοσίευση της περίληψης της Διακήρυξης στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.E.

Όπως σημειώνετα­ι το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ. περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρί­ες από τους χρήστες λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικαταστ­αθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικ­ών Διοδίων αδιάλειπτη­ς ροής (free - flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικ­ά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσα­ς απόστασης. Και μόνο με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου, στις οποίες όμως επίσης θα γίνεται ηλεκτρονικ­ά η χρέωση του διοδίου τέλους.

Συγκεκριμέ­να θα χρησιμοποι­είται ένα διττό σύστημα: 1. Τα επαγγελματ­ικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημ­ένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit - OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθ­ηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS). 2. Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζο­νται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορία­ς από τις πινακίδες κυκλοφορία­ς τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλοντ­αι τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading - ANPR). [SID:11573879]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece