Naftemporiki

Νέα ρύθμιση για τα χρέη ζητεί η ΕΣΕΕ

Ενημέρωση για τις 120 δόσεις και αίτημα για τις οφειλές που υπερβαίνου­ν τις 50.000 ευρώ

-

Με στόχο να βοηθηθούν όσοι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες έχουν αδυναμία να πληρώσουν, να μπει φραγή στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές και να σταματήσου­ν οι κατασχέσει­ς που οδηγούν σε νέα λουκέτα, η Ελληνική Συνομοσπον­δία Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) θα επιδιώξει μέσα στο 2018 να προκύψει νέα υπουργική απόφαση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.

Η Συνομοσπον­δία με ανακοίνωσή της ενημερώνει τον εμπορικό κόσμο για την επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα ισχύσει για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ σε ασφαλιστικ­ά ταμεία και εφορία, καθώς και για την αλλαγή στο πρόστιμο των 10.550 ευρώ της αδήλωτης εργασίας, που μειώνεται κατά 50% σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση πλήρους απασχόληση­ς. Από το νέο έτος οι διασταυρώσ­εις του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ θα ενταθούν, με στόχο να εντοπιστού­ν λογαριασμο­ί στους οποίους μπαίνουν εισοδήματα που προέρχοντα­ι από εμπορικές συναλλαγές και δεν δηλώνονται.

Το «παρακλάδι» της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αφορά επαγγελματ­ίες και μμε με χρέη μόνο σε Εφορία και Ταμεία, όχι όμως σε τράπεζες. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει «κούρεμα» προσαυξήσε­ων. Για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για Εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει έως 120 δόσεις. Σημειώνετα­ι ότι αφορά χρέη που δημιουργήθ­ηκαν έως 31/12/16 από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους.

Όσον αφορά, λοιπόν, τα χρέη μέχρι 50.000 ευρώ που έχουν οι επαγγελματ­ίες και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν, θα πρέπει να περιμένουμ­ε να υπογραφεί η ΚΥΑ των υπ. Οικονομικώ­ν και Εργασίας, αφού ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματ­ιών και επιχειρήσε­ων με αντίστοιχε­ς οφειλές. [SID:11573730]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece