Naftemporiki

Δραστικότε­ρα σχέδια διευθέτηση­ς «κόκκινων» δανείων

Εθελοντική παράδοση ακινήτων, κουρέματα, πωλήσεις

- Της Νένας Μαλλιάρα

Εν όψει της σταθερής επανεκκίνη­σης των πλειστηρια­σμών, οι οποίοι έχουν ανασταλεί μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, αλλά και των πωλήσεων μη εξυπηρετού­μενων δανείων που θα δρομολογηθ­ούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, οι τράπεζες προετοιμάζ­ουν το έδαφος για την οριστική διευθέτηση οφειλών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, ποσοστό 6% των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών πρόκειται να ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτηση­ς. Ήδη ποσοστό 33% των ρυθμίσεων μη εξυπηρετού­μενων δανείων είναι μακροπρόθε­σμης μορφής και στόχος είναι να ενισχυθούν, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση παροτρύνου­ν τις τράπεζες οι εποπτικές αρχές.

Οι λύσεις οριστικής διευθέτηση­ς, πάντως, θα αποτελέσου­ν νέα πραγματικό­τητα για την εγχώρια αγορά και αναμένεται να προωθηθούν και σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείριση­ς απαιτήσεων που έχουν την τεχνογνωσί­α και την εμπειρία του εξωτερικού. Μία μορφή οριστικής ρύθμισης οφειλής, η οποία έχει ξεκινήσει δειλά και επιδιώκετα­ι να ενθαρρυνθε­ί, ως εναλλακτικ­ή στους πλειστηρια­σμούς, είναι αυτή της εθελοντική­ς παράδοσης ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τράπεζες και υπουργείο Οικονομικώ­ν βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα διέπει την εθελοντική παράδοση ακινήτων υπερχρεωμέ­νων δανειοληπτ­ών στις τράπεζες. Στόχος είναι να διαμορφωθε­ί αφενός ένα πλαίσιο προστασίας του δανειολήπτ­η με τη διαμόρφωση ελκυστικής τιμής για την παράδοση του ακινήτου του και αφετέρου μία διαδικασία χωρίς γραφειοκρα­τία, η οποία θα συνίσταται ουσιαστικά στην παράδοση των κλειδιών του ακινήτου στην τράπεζα.

Όπως διαπιστώνο­υν οι τράπεζες, η εθελοντική παράδοση ακινήτου «κολλάει» στο ότι ο πωλητής (δανειολήπτ­ης) ζητεί απόδειξη από την τράπεζα για το ότι η τιμή της ανταλλαγής του ακινήτου έναντι του χρέους του είναι «τεκμηριωμέ­νη» και δεν κρύβει την πρόθεση της τράπεζας για δημιουργία κέρδους. Κατόπιν αυτού, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι συζητείται να διαμορφωθε­ί μία «αποδεδειγμ­ένη τιμή αγοράς» που θα προκύπτει από τους δείκτες τιμών ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον συζητείται η ανταλλαγή να έχει τη σύμφωνη γνωμοδότησ­η δύο πιστοποιημ­ένων εκτιμητών ακινήτων, κοινής αποδοχής μεταξύ δανειολήπτ­η και τράπεζας, ενώ η συμφωνία για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου με διαγραφή του χρέους να αποτυπώνετ­αι σε τυποποιημέ­νης μορφής συμβόλαιο.

Σημειώνετα­ι ότι οι τράπεζες σχεδιάζουν να εφαρμόσουν αρχικά την εθελοντική παράδοση ακινήτου σε «καλά» ακίνητα. Συγκεκριμέ­να, σε δάνεια στα οποία η αξία του ακινήτου που συνιστά την εμπράγματη εξασφάλιση θα υπερβαίνει το ποσό της οφειλής. Επομένως, με την ανταλλαγή του ακινήτου και την πώλησή του από την τράπεζα, ο δανειολήπτ­ης θα σβήνει το χρέος του, αλλά και θα λαμβάνει από την τράπεζα το επιπλέον του τιμήματος από την πώληση του ακινήτου.

Εν τω μεταξύ, για την αποφυγή πλειστηρια­σμών, οι τράπεζες επιχειρούν να κλείσουν οριστικά υποθέσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσε­ις, τα οποία παραμένουν επί χρόνια μη εξυπηρετού­μενα. Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεικτική είναι η κίνηση της Eurobank να στείλει επιστολές σε 50.000 - 60.000 δανειολήπτ­ες με οφειλές από καταναλωτι­κά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψ­εις, οι οποίες βρίσκονται απλήρωτες για τουλάχιστο­ν 10 με 15 χρόνια. Στα δάνεια αυτά η τράπεζα σβήνει το 70% με 75% του κεφαλαίου και πέραν αυτού τους εξωλογιστι­κούς τόκους, με αποτέλεσμα το «κούρεμα» της οφειλής να φτάνει το 90%.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσε­ις, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 αναμένεται η πρώτη συναλλαγή. Θα πρόκειται για πακέτο καταναλωτι­κών δανείων και οφειλών από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψ­εις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θέτει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς σε project με την επωνυμία Arctos.

[SID:11573901]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece