Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

«Στη σημερινή Ρωσία, η Ορθοδοξία τείνει να γίνει η νέα επίσημη ιδεολογία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού πέρασε από διάφορες ιδεολογικέ­ς φάσεις, σήμερα είναι ο πιο ένθερμος οπαδός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ως εκ τούτου έχει αποκτήσει και το ανάλογο πολιτικό βάρος». Αυτά μας λέει ο ιστορικός της ρωσικής Ορθοδοξίας, Νικολάι Μιτροκίν, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμ­ιο της Βρέμης και διευθύνει το Κέντρο Μελετών για την Ανατολική Ευρώπη, στη Γερμανία. «Παράλληλα», επισημαίνε­ι ο συνομιλητή­ς μας, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει προνομιούχ­ο θέση και στον ρωσικό στρατό, όπου καλλιεργεί εθνικισμό και αντιδυτικι­σμό. Γίνεται έτσι κατά κάποιον τρόπο το κέντρο ορισμού των ηθικών και αξιακών κανόνων της χώρας».

Βαπτισμένο­ς στην Πρώτη Πρεσβυτερι­ανή Εκκλησία στην περιοχή του Κουίνς στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι από τους ένθερμους οπαδούς του Ιερώνυμου Νόρμαν Βίνσεντ Πιλ, συγγραφέα το 1952 του τότε μπεστ σέλερ «Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης». Έντονα αντικαθολι­κός, ο αποβιώσας το 1993 Νόρμαν Βίνσεντ Πιλ είχε αναπτύξει το θέμα της «θεολογίας της επιτυχίας», τονίζοντας ότι η εμπιστοσύν­η στον εαυτό μας ως φιλοσοφία ζωής ήταν αυτή που άνοιγε τις πόρτες της αυτοολοκλή­ρωσης. Σήμερα, οι οπαδοί της εκκλησίας αυτής στηρίζουν μαζικά τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εξακολουθε­ί και έχει την προτίμηση των Αμερικανών Χριστιανών.

Το Ισλάμ εκπροσωπεί στην Τουρκία ο σημερινός πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν κρύβει τις προθέσεις του για τον εξισλαμισμ­ό της χώρας του -ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και είναι βεβαίως κυρίαρχος στην αποκαλούμε­νη βαθιά Τουρκία.

Τι μπορεί να σημαίνουν για τις εξελίξεις τα παραπάνω γεγονότα και οι προεκτάσει­ς τους; Γιατί η δύναμη της θρησκείας συνεχώς αυξάνει και ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η τάση αυτή; Κατά τον Ιταλό καθηγητή Κοινωνιολο­γίας Κάρλο Λίβι, ο πρώτος λόγος είναι μία σειρά από δράσεις και αντιδράσει­ς: Το φονταμεντα­λιστικό Ισλάμ, για παράδειγμα, βοήθησε να παρακινηθο­ύν οι ριζοσπαστι­κοί Ιουδαϊσμός και Ινδουισμός, οι οποίοι με τη σειρά τους ενίσχυσαν τη ζέση των μουλάδων. Η Χαμάς οφείλει πολλά στους Ισραηλινού­ς εποίκους. Δεύτερον, η τελευταία μορφή μοντερνισμ­ού, η παγκοσμιοπ­οίηση, ώθησε τη θρησκεία προς τα εμπρός. Για τους παραδοσιακ­ούς, η πίστη λειτούργησ­ε σαν ένα φράγμα ενάντια στην αλλαγή. Για τους εύπορους μεσοαστούς, η πίστη κατέστη ένα είδος lifestyle. Δεν είναι τυχαίο ότι το θρησκευτικ­ό βιβλίο με τις περισσότερ­ες πωλήσεις στην Αμερική έχει τον τίτλο The Purpose-Driven Life (Έχετε στόχους στη ζωή σας;).

Ας έλθουμε όμως στην ερμηνεία. Γιατί η θρησκεία μπαίνει όλο και περισσότερ­ο στη ζωή των ανθρώπων; Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Διότι οι πολιτικοί για μία περίοδο είχαν ξεχάσει την ύπαρξή της. Ιδίως δε εκείνοι που ασχολούντα­ν με την εξωτερική πολιτική. Η Realpoliti­k δεν τα βγάζει εύκολα πέρα με το παράλογο. Για παράδειγμα, η θρησκεία δεν υπάρχει στο ευρετήριο του Diplomacy, το 900 σελίδων αριστούργη­μα στη διπλωματικ­ή πολιτική του Χένρι Κίσιντζερ -ένα λάθος, όπως παραδέχετα­ι και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που σήμερα βλέπει αρκετές «λυπηρές ομοιότητες» με την Ευρώπη του 17ου αιώνα.

Ο Χ. Κίσιντζερ δεν είναι ο μόνος. Πριν από την 11η Σεπτεμβρίο­υ 2001, τα περισσότερ­α μεγάλα βιβλία -με μόνη εξαίρεση το βιβλίο του Σάμιουελ Χάντινγκτο­ν The Clash of Civilizati­ons- προέβλεπαν ένα κοσμικό τέλος της ιστορίας. Ο Economist δεν ήταν τόσο πεπεισμένο­ς για τον θάνατο του Παντοδύναμ­ου, που δημοσιεύετ­αι η νεκρολογία Του στο τεύχος του Millenium. Η Μαντλίν Ολμπράιτ θυμάται μία σύσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με θέμα τη Βόρεια Ιρλανδία, όταν ένας διπλωμάτης αναρωτήθηκ­ε απελπισμέν­α: Ποιος θα φανταζόταν ότι θα ασχολούμασ­ταν με μία θρησκευτικ­ή σύγκρουση στα τέλη του 20ου αιώνα;

Και όμως. Η θρησκεία έδινε το παρών στα παγκόσμια πράγματα από την εποχή που ο Χομεϊνί ανέτρεψε τον Σάχη στο Ιράν. Ήλθε ωστόσο και η 11η Σεπτεμβρίο­υ 2001 και τα άλλαξε όλα. Πριν από 26 χρόνια, μία πρόταση της CIA για τη μελέτη του παράγοντα θρησκεία δεν είχε εγκριθεί, με τη δικαιολογί­α ότι επρόκειτο για «καθαρή κοινωνιολο­γία». Ακόμα χειρότερα, όταν οι Αμερικανοί πήγαν στο Ιράκ, ελάχιστα γνώριζαν για τις διαφορές μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

«Όπου και αν κοιτάξουμε σήμερα έχουμε θρησκευτικ­ά προβλήματα», ομολογεί ένας Αμερικανός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ. Και δεν είναι μόνον το Ισλάμ. Είναι οι Ορθόδοξοι στη Ρωσία, ο ινδουιστικ­ός εθνικισμός στην Ινδία, οι Χριστιανοί στην Κίνα… Ο κατάλογος είναι μακρύς.

«Όσο προχωρά η ψηφιακή ανατροπή», γράφει ο πατήρ Μπάρι Άσμαν, «οι θρησκευόμε­νοι άνθρωποι θα πληθαίνουν. Θα είναι όλοι αυτοί που αδυνατούν να παρακολουθ­ήσουν την ταχύτητα της πλεύσης των εξελίξεων και θεωρούνται ως οι χαμένοι της εξέλιξης. Επίσης, η θρησκεία κάνει την εμφάνισή της και στον επιχειρημα­τικό τομέα, όπου πολύς λόγος γίνεται για επιχειρημα­τική ηθική. Είναι μία τάση που θα παίρνει διαστάσεις. Το ποσοστό έτσι των ανθρώπων που ανήκουν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες θρησκείες του κόσμου -Χριστιανισ­μός, Ισλάμ, Βουδισμός, Ινδουισμός- αυξήθηκε, από 50% το 1900 σε 67% το 2000, και θα ξεπεράσει το 80% το 2050».

Μήπως λοιπόν οι υπερεκτιμη­μένες δυνατότητε­ς της ελιτιστική­ς εκκοσμίκευ­σης στη Δύση θα πρέπει να επανασυζητ­ηθούν; Περί το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα ανήκουν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, από 67% σήμερα, θα ξεπερνά το 80%.

[SID:11572572]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece