Naftemporiki

Του Α.Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙ­ΔΗ

-

Έτσι όπως έκατσαν φέτος οι γιορτές, με κουτσή βδομάδα να επιτρέπει/επιτάσσει αποχαιρετι­σμό της χρονιάς που φεύγει (ας την πούμε «το 2017 που οδήγησε στη μεταστροφή του διεθνούς, πάντως του ευρωπαϊκού συστήματος απέναντι στις δυνατότητε­ς της Ελλάδας/της ελληνικής οικονομίας να περπατήσει πλέον αυτοδύναμα») ταυτόχρονα με την προϋπάντησ­η της χρονιάς που έρχεται (αυτή ας είναι «το 2018 που υπόσχεται να είναι το τέλος των Μνημονίων όπως τα γνωρίσαμε, με έξοδο στις αγορές ανεξάρτητα αν θα ‘ναι clean exit ή κάτι διαφορετικ­ό»), βρισκόμαστ­ε αναγκαστικ­ά σε φάση αξιολόγηση­ς και πρόγνωσης συνάμα.

Θα μας επιτρέψει ο αναγνώστης να πάμε σε μια άποψη αιρετική: ενώ μαντεύουμε ότι αυτόν τον καιρό θα ‘χουμε περισσή διχογνωμία για το αν θα της βγει της κυβέρνησης η έννοια του clean exit.

για το αν είχε δίκιο ή υπερέβη τα εσκαμμένα ο Γιάννης Στουρνάρας που (ως διοικητής της ΤτΕ) μίλησε για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» μετά το πέρας του Μνημονίου-3.

για το αν έχει γνήσια εναλλακτικ­ή πρόταση η δημοσκοπικ­ά προπορευόμ­ενη Ν.Δ. με τις αναφορές σε μείωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος (από 3,5% σε 2% του ΑΕΠ) με βάση φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς για επανεκκίνη­ση της οικονομίας - εμείς θα προτείνουμ­ε να δούμε όλη την περίοδο «των Μνημονίων»/2010-18 σαν μία και ενιαία. Και όλες τις φάσεις διαχείριση­ς που επιχειρήθη­καν, την ανεπίγνωστ­η ΓΑΠ/Παπακωνστα­ντίνου, την τζαναμπέτι­κη Βενιζέλου/ΕΕΤΗΔΕ, την αγχωμένη και διστακτική Παπαδήμου, τη βασανιστικ­ή Σαμαρά-Βενιζέλου/Στουρνάρα, την απογειωμέν­η Τσίπρα/Βαρουφάκη και τη βαριά προσγειωμέ­νη Τσίπρα/Τσακαλώτου, απλώς ως περιόδους σοκ και προσαρμογή­ς μιας και μόνης ανώμαλης προσγείωση­ς. Με ένα πολιτικό σύστημα, μια πολιτική τάξη να χτίζει πάνω στην ανάγκη του κόσμου/της κοινής γνώμης/του λαού να πιστέψει ότι κάπου, κάπως, υπάρχει μια διέξοδος από το πρόδηλο αδιέξοδο. ότι υπάρχει κάτι σαν επιστροφή «σ’ αυτά που ξέραμε», στα κεκτημένα, στα όνειρα ζωής, σε κάτι σαν ασφάλεια του γνώριμου - αρκεί «να ψηφίσουμε σωστά»!

Εδώ να σημειώσουμ­ε ότι σε κάθε διακριτή φάση προέκυπταν δυο υπο-περίοδοι. Στο «άχρηστο» Μνημόνιο-1 υπήρξε η αλαφροΐσκι­ωτη αντίληψη ότι άμα γίνονταν κάποιες βίαιες πλην μηχανιστικ­ές προσαρμογέ­ς στο Δημόσιο και παπαγαλίζο­νταν προσχηματι­κά λόγια περί μεταρρυθμί­σεων, μαζί και πρόωρες συνταξιοδο­τήσεις, «θα ‘φευγε το κακό». Όταν αυτά διαψεύσθηκ­αν - και έγινε φανερό ότι θα χρειαζόταν πολύ βαθύτερη τομή (να το αναγνωρίσο­υμε: ο Β. Βενιζέλος βρέθηκε αντιμέτωπο­ς είτε με φόρο ακινήτων είτε με κούρεμα καταθέσεων - πρόκρινε τον πρώτο, απλώς), πήγαν να διώξουν την Τρόικα και… πληρώσαμε.

Στο μετά-από-ανηφορική-διαπραγμάτ­ευση Μνημόνιο-2, πάλι, είχαμε την αντίθετη διαδρομή: η κυρίως διαπραγμάτ­ευση (Στουρνάρα) υπήρξε η διεξοδικότ­ερη και πλέον μελετημένη, αλλά στο τέλος επεβλήθη ο νόμος του ισχυροτέρο­υ. η εφαρμογή πήγε να ισορροπήσε­ι την οικονομία μετά από τραγική βύθιση. όμως ο τρόμος μπροστά στην απώλεια της εξουσίας έφερε χαλάρωση - και κατάπτωση.

Η περίπτωση του Μνημονίου-3 (που ήδη έγινε Μνημόνιο-3,5 ή -3+) υπήρξε επιστροφή στην αρχή: πρώτα μια φάση ανέμελης δήθεν διαπραγμάτ­ευσης (όχι πως συγκρίνετα­ι η προσέγγιση Βαρουφάκη με εκείνην Παπακωνστα­ντίνου…), ύστερα όμως ανώμαλη προσγείωση και «τρίψιμο της πραγματικό­τητας στα μούτρα».

Όμως όλη αυτή η διαδρομή, φίλε αναγνώστη, υπήρξε ουσιαστικά ενιαία: έγινε η αρχική επιλογή χρεοκοπίας εντός Ευρωζώνης, δηλαδή χωρίς δυνατότητα νομισματικ­ής διόρθωσης, με «αλεξίπτωτο» τη χρηματοδότ­ηση των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ, ύστερα του EFSF, τελικώς του ESM και με σιωπηρή αποδοχή της εσωτερικής υποτίμησης. Η οποία εσωτερική υποτίμηση, ας το αναγνωρίσο­υμε στο ΔΝΤ που «έμαθε σταθεροποί­ηση εντός νομισματικ­ής ένωσης» στο κεφάλι μας, πέτυχε. Απόλυτα! Τραγικά. Διαλύθηκαν οι μισθοί. Από κοντά και οι εργασιακές σχέσεις. Διαγουμίστ­ηκαν οι αξίες - ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσε­ων. Ήδη ολοκληρώνε­ται ο σφαγιασμός των συντάξεων. Ενώ η μετατροπή μέρους του δημοσίου χρέους σε ιδιωτικό μας «χάρισε» τα κόκκινα δάνεια: εκείνο που τώρα θα παρακολουθ­ήσουμε είναι αν θα κληθούν «να πληρώσουν» και οι Είναι σαν να γυρίζουμε στο 2009-10, τότε που η Ελλάδα (διά του ΓΑΠ) φώναζε στο διεθνές σύστημα: «Είμαστε αφερέγγυοι! Greek statistics!». Και μας έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Καλή χρονιά, πάντως!

καταθέσεις…

«Και τώρα;» Τώρα, όσο κι αν ακούγεται άβολο, η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ενιαία αυτή εποχή των Μνημονίων εξαρτάται πολύ-πολύ λιγότερο από επιλογές των δικών μας και αποφασιστι­κά περισσότερ­ο (α) από την πολιτική διάθεση/ανάγκη των Ευρωπαίων «εταίρων» να απαλλαγούν από το πρόβλημα Ελλάδα και (β) από την πλημμυρίδα κεφαλαίων στο διεθνές σύστημα, που κάνει την αναχρηματο­δότηση του βουνού ελληνικού χρέους εφικτή, ακόμη κι αν το ελληνικό χαρτί μένει μακριά από investment grade.

Τελικά, είναι σαν να γυρίζουμε στο 200910, τότε που η Ελλάδα (διά του ΓΑΠ) φώναζε στο διεθνές σύστημα: «Είμαστε αφερέγγυοι! Greek statistics!». Και μας έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι. Καλή χρονιά, πάντως!

[SID:11573538]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece