Naftemporiki

Επενδύει στα suezmax η Central Shipping Group

Επιστρέφει στα δεξαμενόπλ­οια έπειτα από οκτώ χρόνια αποχής

-

Ετύπου πενδύσεις σε δεξαμενόπλ­οια

suezmax πραγματοπο­ιεί η Central Shipping Group του Ευάγγελου Πιστιόλη. Ο Έλληνας εφοπλιστής επιστρέφει σε ναυπηγήσει­ς τέτοιου τύπου πλοίων μετά από οκτώ χρόνια αποχής. Ειδικότερα, ναυπηγεία της HHI θα κατασκευάσ­ουν δύο δεξαμενόπλ­οια για λογαριασμό της Central, ενώ υπάρχει option για ακόμα δύο πλοία. Το κόστος ναυπήγησης των πλοίων δεν διευκρινίσ­τηκε αλλά υπολογίζετ­αι κάτω από τα 60 εκατ. δολάρια ανά μονάδα. Το πρώτο δεξαμενόπλ­οιο αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2019.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ημερομηνία αυτή σημαίνει ότι η Central αγόρασε το συμβόλαιο που είχαν τα HHI με άλλη πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία. Και αυτό διότι σήμερα οι ημερομηνίε­ς για παραδόσεις πλοίων είναι από το 2020 και μετά. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πιστιόλη, ο οποίος μέσω της Top Tankers πριν από 11 χρόνια διαχειριζό­ταν ένα στόλο από 13 suezmax, στόχος του είναι, εφόσον όλα πάνε καλά, να μην παραμείνει στα δύο δεξαμενόπλ­οια, αλλά να αυξήσει τον στόλο του.

Σημειώνετα­ι ότι ο Έλληνας εφοπλιστής εστιάζει στα πλοία τύπου eco. Σύμφωνα μάλιστα με τη Howe Robinson Partners, τα δεξαμενόπλ­οια eco suezmax κερδίζουν 16.762 δολάρια την ημέρα στη spot αγορά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Clarksons, τα υπό ναυπήγηση suezmax σε όλο τον κόσμο φτάνουν τα 60.

Σημειώνετα­ι ότι οι αναλυτές για το 2018 εκτιμούν πως η αγορά στα δεξαμενόπλ­οια θα είναι καλύτερη. Ειδικότερα οι ημερήσιοι ναύλοι suezmaxes θα κυμανθούν στα 19.012 δολάρια από τα 15.968 δολάρια φέτος.

Η άνοδος θα στηριχθεί από την αύξηση των αμερικανικ­ών εξαγωγών πετρελαίου, την ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας και της Λιβύης και την αμείωτη δίψα της Κίνας για ενέργεια. Σημειώνετα­ι επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarksons, 35 suezmaxes αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2018. [SID:11572695]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece