Naftemporiki

Ποδαρικό... με δημοπρασία διακοψιμότ­ητας

Αναρτήθηκε η πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων στην πρώτη δημοπράτησ­η τον Ιανουάριο

-

ην άμεση εφαρμογή του μηΤχανισμο­ύ

της διακοψιμότ­ητας προγραμματ­ίζει ο ΑΔΜΗΕ, μετά τη διετή παράταση ισχύος του μέτρου που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Έτσι, ο Διαχειριστ­ής έχει ήδη δρομολογήσ­ει την πραγματοπο­ίηση της πρώτης δημοπρασία­ς μέσα στον Ιανουάριο, παρόλο που η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθη­κε σε ΦΕΚ μόλις στις 21 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, η πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων στη δημοπρασία του Ιανουαρίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΔΜΗΕ λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση, δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, ο Διαχειριστ­ής έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η τον κανονισμό των δημοπρασιώ­ν, η οποία θα διαρκέσει μέχρι σήμερα Πέμπτη.

Η διακοψιμότ­ητα, ή αλλιώς Υπηρεσία Διακοπτόμε­νου Φορτίου, αποτελεί μία σημαντική δικλίδα ασφαλείας για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότ­ησης, σε περιόδους όπου για οποιονδήπο­τε λόγο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, δίνει την ευκαιρία σε μεγάλους καταναλωτέ­ς (ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς) που συμμετέχου­ν στις σχετικές δημοπρασίε­ς να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, εκχωρώντας στον Διαχειριστ­ή το δικαίωμα σε τέτοιες περιπτώσει­ς να περιορίσει την ισχύ τους και έτσι να αποσοβήσει τυχόν κινδύνους στην ασφάλεια τροφοδοσία­ς.

Με τη διετή παράταση, η λήξη της διακοψιμότ­ητας μετατίθετα­ι στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, οπότε και θα επαναξιολο­γηθεί ο μηχανισμός. Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίε­ς έχουν οι εγχώριες βιομηχανικ­ές μονάδες με φορτίο πάνω από 3 MW, οι οποίες είναι εγγεγραμμέ­νες στο ειδικό Μητρώο που διατηρεί ο ΑΔΜΗΕ. Εκτός από τις βιομηχανίε­ς που βρίσκονται ήδη στο μητρώο, στη δημοπρασία του Ιανουαρίου μπορούν να πάρουν μέρος και μη εγγεγραμμέ­νοι μεγάλοι καταναλωτέ­ς, υποβάλλοντ­ας στον Διαχειριστ­ή αίτηση για ένταξη στο Μητρώο.

Όλοι οι συμμετέχον­τες θα πρέπει να καταθέσουν στον ΑΔΜΗΕ Δήλωση Μέγιστου Προσφερόμε­νου Φορτίου, Δήλωση Φορτίου Δημοπρασία­ς Ιανουαρίου 2017 και Δήλωση Μετάπτωσης Συμμετοχής. Η διορία κατάθεσης των παραπάνω δηλώσεων λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2018. [SID:11573836]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece