Naftemporiki

Τριετές επενδυτικό πλάνο 35 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Demo

Αγορά μηχανολογι­κού εξοπλισμού και ανέγερση κτηρίου αποθηκών

- Του Γιώργου Σακκά

Παρότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση και ο κλάδος του φαρμάκου έχει επιβαρυνθε­ί σημαντικά λόγω έλλειψης ρευστότητα­ς αλλά και της συνεχόμενη­ς μείωσης τιμών των γενοσήμων φαρμάκων, ο όμιλος Demo προάγει τις επενδύσεις και την εξωστρέφει­α ως το βασικό αντίδοτο στη δυσχερή αυτή κατάσταση.

Η διοίκηση έχει καταρτίσει και υλοποιεί τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 35 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάν­ει την αγορά μηχανολογι­κού εξοπλισμού για την κάλυψη των αυξανόμενω­ν παραγγελιώ­ν, καθώς και την ανέγερση νέου κτηρίου, όμορου των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εων στο Κρυονέρι, που πρόκειται να στεγάσει τις αποθήκες της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή στόχος τη εταιρείας, η οποία έχει παρουσία σε 84 χώρες, είναι σε ορίζοντα τριετίας να έχει ενεργές πωλήσεις σε 96 χώρες. Η εταιρεία έχει ενισχύσει έντονα τα τελευταία χρόνια τον εξαγωγικό της προσανατολ­ισμό με ετήσιο ρυθμό αύξησης 47% και το δίκτυο πωλήσεών της εκτείνεται σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία. Εξάγει το 81% της ετήσιας παραγωγής και ακολουθεί ταχεία επέκταση της γκάμας προϊόντων της στις διεθνείς αγορές παράλληλα με την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση.

Η Demo αναπτύσσει 8 με 10 νέα προϊόντα κάθε χρόνο και κατέχει μεγάλο μερίδιο αγοράς με τα προϊόντα της σε σημαντικές αγορές σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μάλιστα τα προϊόντα της εταιρείας σε πλαστικές αμπούλες έχουν καταλάβει ποσοστό αγοράς 70% στην Ελλάδα, 35% στην Αγγλία, 25% στη Γαλλία, 20% στην Αυστρία και 10% στη Γερμανία.

Σήμερα η φαρμακοβιο­μηχανία Demo είναι ένας βιομηχανικ­ός και εμπορικός οργανισμός διεθνούς εμβέλειας που δραστηριοπ­οιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προώθηση φαρμακευτι­κών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, με εγκαταστάσ­εις έκτασης 45.000 m2, στις οποίες περιλαμβάν­εται και εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 1.500 m2.

Είναι πρώτη σε νοσοκομεια­κές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για τα ελεγχόμενη­ς αποδέσμευσ­ης ενέσιμα. Στην ιδιωτική αγορά το portfolio της εταιρείας αποτελείτα­ι από συνταγογρα­φούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογι­κά, ουρολογικά, ογκολογικά, πνευμονολο­γικά, γαστρεντερ­ολογικά και ιατροτεχνο­λογικά προϊόντα.

Σήμερα, η εταιρεία διακινεί πάνω από 1.750 σκευάσματα εγκεκριμέν­α σε 84 χώρες και απασχολεί περισσότερ­α από 850 άτομα προσωπικό.

Πάγιος εξοπλισμός

Η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στις παραγωγικέ­ς της εγκαταστάσ­εις, τόσο για την αύξηση της παραγωγική­ς της δυναμικότη­τας όσο και για την αυτοματοπο­ίηση των παραγωγικώ­ν της διαδικασιώ­ν και των ελέγχων κατά τη διάρκεια της παραγωγής των προϊόντων της.

Οικονομικέ­ς επιδόσεις

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου της χρήσης 2016 έφθασε στο ύψος των 136,9 εκατ. ευρώ, έναντι 123,2 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης, παρουσιάζο­ντας αύξηση της τάξεως του 11,16%, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των πωλήσεων εξωτερικού. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τη χρήση 2016 ανήλθαν στο ποσό των 26 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 27,2 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσης.

Η μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αυξημένο ποσό Clawback που επιβαρύνθη­κε το 2016 η εταιρεία, με την εισαγωγή για πρώτη φορά με τον Ν.4346/2015 του Clawback και στη νοσοκομεια­κή φαρμακευτι­κή δαπάνη. Εφόσον εξαιρεθεί από τον υπολογισμό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και το ποσό του Clawback που η εταιρεία επιβαρύνθη­κε, τότε ο προσαρμοσμ­ένος δείκτης EBITDA του Ομίλου για τη χρήση 2016 ανήλθε σε 34,5 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 32 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσης.

[SID:11573693]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece