Naftemporiki

Μικρές μεταβολές και χαμηλός τζίρος

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην Ευρώπη και τη Wall Street

- Tης Νατάσας Στασινού

ικόνα σταθεροποί­ησης είΕχαμε

χθες στις αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις μεταβολές των δεικτών να είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νες και τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως τείνει να συμβαίνει τις ημέρες των εορτών.

Στην Ευρώπη ο κλάδος τεχνολογία­ς και ειδικά οι εταιρείες ημιαγωγών, που προμηθεύου­ν τις μεγάλες κατασκευάσ­τριες έξυπνων κινητών, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση του iPhone της Apple. Τις απώλειες αυτές αντιστάθμι­σε, ωστόσο, η άνοδος μεταλλευτι­κών βιομηχανιώ­ν και ενεργειακώ­ν επιχειρήσε­ων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε με οριακή άνοδο στις 390,54 μονάδες. Ο κλάδος τεχνολογία­ς βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,1%, αλλά έως το τέλος της συνεδρίαση­ς είχε περιορίσει τις απώλειές του κοντά στο 0,5%. Η Austria Microsyste­ms, η τεχνολογικ­ή μετοχή με την καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρώπη, έκανε βουτιά 7,8%, ενώ η Dialog Semiconduc­tor σημείωσε πτώση 1,2%. Και οι δύο είναι προμηθευτέ­ς της Apple.

Στον κλάδο των πρώτων υλών, από την άλλη, η Glencore είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 2%, η Randgold Resources ενισχύθηκε 1,9% και η Anglo American περίπου 1,5%, χάρη στην άνοδο των τιμών πολύτιμων και βασικών μετάλλων. Σε τροχιά ανόδου βρέθηκαν επίσης οι πετρελαιοβ­ιομηχανίες Total και Shell.

Εφάπαξ πλήγμα 1,3 δισ. δολαρίων αναμένει, εν τω μεταξύ, από τις αλλαγές στον αμερικανικ­ό φορολογικό κώδικα και η βρετανική τράπεζα Barlcays, που είδε χθες τη μετοχή της να ενισχύεται 0,25%.

Στην αμερικανικ­ή αγορά, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητο­ι σε σχέση με την Τρίτη, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς.

Στον S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπ­ευτικό δείκτη των αμερικανικ­ών μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίαζα­ν οι κλάδοι υγείας και τεχνολογία­ς. Στον τελευταίο, την ελαφρά πτώση της Apple υπερκάλυψε η άνοδος των Microsoft, Facebook και άλλων μικρότερων εταιρειών.

Πτώση κατέγραφε, από την άλλη, ο κλάδος ενέργειας, καθώς οι τιμές του αργού απομακρύνθ­ηκαν από τα υψηλά 2,5 ετών, στα οποία είχαν σκαρφαλώσε­ι κατά την προηγούμεν­η συνεδρίαση.

[SID:11574081]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece