Naftemporiki

Μεγάλη πτώση του δολαρίου

Προβάδισμα του ευρώ - Σταθερό το γιεν έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά τρεισήμισι εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης την επόμενη χρονιά, χάρη στην ταχύτερη και πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Η προσοχή στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία και στις κινήσεις που σχεδιάζουν για το 2018. Στις ΗΠΑ οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστο­ν τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018, έπειτα από τις τρεις του 2017. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές δεν αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2018, αναμένουν όμως ότι η ΕΚΤ θα βάλει σιγά-σιγά «τίτλους τέλους» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στη Βρετανία, οι αναλυτές διακρίνουν στον ορίζοντα δύο ακόμη αυξήσεις, παρά το Brexit.

Εν μέσω χαμηλού όγκου συναλλαγών λίγες ημέρες πριν από την αργία της Πρωτοχρονι­άς, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο 93, στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου. Ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει 9% φέτος, οδεύοντας προς τις χειρότερες ετήσιες απώλειες από το 2003.

Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται στο 1,19 έναντι του δολαρίου. Το δολάριο παρέμενε σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 113 γιεν.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, το πέσο Μεξικού συνέχισε να δέχεται πιέσεις, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαμήνου έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, αλλά και προβληματι­σμών για τον αντίκτυπο στην οικονομία του Μεξικού από τις νέες φοροελαφρύ­νσεις στις ΗΠΑ. Το πέσο υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 19,90 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, παρά τις παρεμβάσει­ς της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη για το ρωσικό ρούβλι, που ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η ενίσχυση των πετρελαϊκώ­ν τιμών έδωσε ώθηση στα νομίσματα χωρών εξαγωγής αργού. Το ρούβλι αναρριχήθη­κε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 57,38 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Οκτωβρίου, μετριάζοντ­ας όμως στη συνέχεια τα κέρδη του. Το δολάριο Καναδά άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά τριών εβδομάδων, στο 1,2627 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Υψηλά διμήνου και για το δολάριο Αυστραλίας.

Μεταξύ των κρυπτονομι­σμάτων, το bitcoin υποχωρούσε κάτω από τα 15.000 δολάρια στην πλατφόρμα bitstamp, έπειτα από τη χειρότερη εβδομάδα από το 2013.

[SID:11573664]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece