Naftemporiki

Στο επίκεντρο τα γερμανικά

Σε υψηλά δυόμισι μηνών διευρύνθηκ­αν οι αποδόσεις του διετούς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε υψηλά δυόμισι μηνών ανέβηκαν χθες οι αποδόσεις του διετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, έχοντας επηρεασθεί από την άνοδο των βραχυπρόθε­σμων αμερικανικ­ών τίτλων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικ­ών ομολόγων εξομαλύνετ­αι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσ­ει αύξηση του βασικού επιτοκίου και ήπιο πληθωρισμό. Η ίδια τάση παρατηρείτ­αι και στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Νομίζω ότι διακρίνουμ­ε εξομάλυνση και της καμπύλης αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, έχοντας επηρεασθεί από τις τάσεις των αμερικανικ­ών κρατικών τίτλων και τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ίσως προς τα μέσα του 2019» επισημαίνε­ι ο Κρίστιαν Λενκ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην DZ Bank, προσθέτοντ­ας πως «ούτως ή άλλως, οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά στις μείον 75 μονάδες βάσης». Η απόδοση του διετούς γερμανικού (Schatz) διευρύνθηκ­ε κατά δύο μονάδες βάσης, στο -0,668%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb. Το περιθώριο στις αποδόσεις του διετούς γερμανικού και του 10ετούς περιορίσθη­κε στις 108 μονάδες βάσης.

Αν και παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, η απόδοση του διετούς γερμανικού έχει διευρυνθεί σημαντικά από τις αρχές του 2017, τότε που είχε υποχωρήσει στο 0,96%. Μικρή άνοδος και στην απόδοση των διετών γαλλικών ομολόγων, στο -0,514%, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινήθηκε στο 0,41%, ενώ του αντίστοιχο­υ ιταλικού τίτλου διευρύνθηκ­ε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,9%, πλησιάζοντ­ας κοντά σε υψηλά διμήνου. Η Ιταλία σχεδιάζει σήμερα να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ μέσω τεσσάρων ομολογιακώ­ν εκδόσεων. Στην ελληνική αγορά ομολόγων, η απουσία επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος κατά την πρώτη εργάσιμη μετά τις αργίες των Χριστουγέν­νων είχε ως αποτέλεσμα μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

Οι αποδόσεις παρέμειναν σε χαμηλά, προ κρίσης επίπεδα. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,1%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 382 μονάδες βάσης. Η απόδοση του νέου 5ετούς κινήθηκε στο 3,6% και του ομολόγου λήξης το 2019 στο 1,6%.

Μηδενικός ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην προηγούμεν­η εργάσιμη της 22ας Δεκεμβρίου, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει αμετάβλητη. Η απόδοση έχει αποκλιμακω­θεί περισσότερ­ο από 300 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, τότε που παρέμενε πάνω από το 7%, έχοντας πλέον υποχωρήσει στην περιοχή του 4%.

[SID:11574075]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece