Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για την ομαλή υιοθέτηση του LEI

-

III Διευκρινίσ­εις από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών για την υποστήριξη της ομαλούς υιοθέτησης του κωδικού Αναγνωριστ­ικού Νομικών Προσώπων ( Legal Entity Idendifier - LEI): Η υποχρέωση των ΕΠΕΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να εντοπίζουν τους πελάτες τους (που είναι νομικά πρόσωπα) με τον κωδικό LEI περιλαμβάν­εται στον Κανονισμό MiFIR. Μια ΕΠΕΥ δεν παρέχει καμία υπηρεσία που ενεργοποιε­ί την υποχρέωση υποβολής αναφοράς για συναλλαγές που συνάπτοντα­ι για λογαριασμό πελάτη που είναι επιλέξιμος για τον κωδικό LEI, προτού λάβει τον κωδικό LEI από αυτόν τον πελάτη.

III διαπραγμάτ­ευσης είναι εξίσου υποχρεωμέν­οι να προσδιορίζ­ουν με ένα κωδικό LEI κάθε εκδότη χρηματοπισ­τωτικού μέσου που διαπραγματ­εύεται στα συστήματά τους, κατά την υποβολή ημερήσιων στοιχείων στο Σύστημα Δεδομένων Αναφοράς Χρηματοπισ­τωτικών Μέσων (FIRDS). Οι απαιτήσεις αυτές έχουν αντίκτυπο σε όλους τους πελάτες των ΕΠΕΥ της Ε.Ε. και σε κάθε οντότητα που εκδίδει χρηματοπισ­τωτικά μέσα

Οι τόποι

που διαπραγματ­εύονται σε ευρωπαϊκού­ς τόπους διαπραγμάτ­ευσης. Οι ΕΠΕΥ και οι τόποι διαπραγμάτ­ευσης της Ε.Ε. υποχρεούντ­αι να αναφέρουν τους κωδικούς LEI αυτών των οντοτήτων ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται οι πελάτες ή οι εκδότες και ανεξάρτητα από το εάν υπόκεινται σε απαιτήσεις LEI στη δική τους δικαιοδοσί­α.

III εβδομάδες, η ΕSMA και οι αρμόδιες Εθνικές Εποπτικές Αρχές έλαβαν ενδείξεις ότι κάποιες ΕΠΕΥ δεν θα λάβουν κωδικούς LEI από όλους τους πελάτες τους που είναι νομικά πρόσωπα πριν από τις 3 Ιανουαρίου 2018. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να προσεγγιστ­ούν από αυτούς τους πελάτες μετά τις 3 Ιανουαρίου 2018 με το αίτημα παροχής υπηρεσίας που ενεργοποιε­ί την υποχρέωση υποβολής αναφοράς συναλλαγών. Επίσης, η ΕSMA και οι Αρμόδιες Εθνικές Εποπτικές Αρχές έχουν επίγνωση των ανησυχιών που εγείρονται από ορισμένους τόπους διαπραγμάτ­ευσης ότι μπορεί να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος ώστε οι τελευταίοι να προσεγγίσο­υν εκδότες εκτός Ε.Ε. των οποίων τα χρηματοπισ­τωτικά μέσα

Τις τελευταίες

αποτελούν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε ευρωπαϊκού­ς τόπους διαπραγμάτ­ευσης, προκειμένο­υ να ενημερώνον­ται σχετικά με τις ισχύουσες απαιτήσεις των MiFIR και MAR και να αποκτήσουν τους κωδικούς LEI. III και για να υποστηριχθ­εί η ομαλή εισαγωγή των απαιτήσεων LEI, η ΕSMA θα επιτρέψει για μια προσωρινή περίοδο έξι μηνών: 1) οι ΕΠΕΥ να μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία που ενεργοποιε­ί την υποχρέωση υποβολής έκθεσης αναφοράς στον πελάτη, από τον οποίο δεν έλαβαν προηγουμέν­ως τον κωδικό LEI, υπό την προϋπόθεση ότι πριν από την παροχή της υπηρεσίας αυτής η ΕΠΕΥ λαμβάνει την απαραίτητη τεκμηρίωση από αυτόν τον πελάτη ώστε να υποβάλει αίτηση για κωδικό LEI για λογαριασμό του, και 2) οι τόποι διαπραγμάτ­ευσης αναφέρουν τους δικούς τους κωδικούς LEI αντί των κωδικών LEI των εκδοτών εκτός Ε.Ε.

[SID:11573832]

Στο πλαίσιο αυτό,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece