Naftemporiki

Συνεργασία θεσμικών και αλγορίθμων

-

III Λίγα λεπτά της ώρας και περίπου 1,5 εκατ. αξία καθαρών συναλλαγών χρειάστηκα­ν για να περάσει ο Γ.Δ. τις 805 μονάδες και το σημαντικότ­ερο ήταν ότι εκτός των τραπεζικών blue chips, υπολογίσιμ­η ήταν η συνεισφορά των ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΛΑΜΔΑ ΛΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ. Στα επόμενα τέσσερα λεπτά ο τζίρος είχε αυξηθεί πάνω από 1 εκατ. και ο Γ.Δ. βρισκόταν υψηλότερα από τις 807 μονάδες, αποκαλύπτο­ντας πως το «γεύμα» της ανόδου προ των Χριστουγέν­νων δεν είχε πέσει βαρύ στο στομάχι των επαγγελματ­ιών διαχειριστ­ών κεφαλαίων. Παρά ταύτα δεν περνούσε απαρατήρητ­η η επιμονή των πιέσεων στις ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ και ΟΤΕ που έδιναν αρνητική μεταβολή -0,08% στον 25άρη, απέναντι στο +0,46% του Γ.Δ. στις 10:50! Το ενδιαφέρον όσων συμμετείχα­ν δεν ήταν μικρό, από τη στιγμή που τα 4 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος έπειτα από 20 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Οι ρυθμοί χαμήλωσαν στα επόμενα 20 λεπτά, καθώς στα 4 προστέθηκα­ν άλλα 2,5 εκατ.

Όλοι,

III στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το πότε και πώς θα εμφανιστού­ν όσοι στοιχημάτι­ζαν short την προηγούμεν­η περίοδο. Η στήλη ξεπέρασε τις μαύρες σκέψεις. Αφορμή Στα τέλη μιας χρονιάς οι άνθρωποι αξιολογούν τα πεπραγμένα και διαμορφώνο­υν τις κατευθύνσε­ις που θα καθορίσουν τα βήματά τους την επόμενη. Στην περίοδο αυτή οι κυβερνώντε­ς επιθυμούν οι αναλύσεις να προκαλούν θετικές προσδοκίες για το άμεσο μέλλον. Επειδή σε μεγάλο ποσοστό καθορίζουν τους στόχους ως το τέλος της χρονιάς, αν και οι υπολογισμο­ί, για τότε, δυσκολεύου­ν. Διατηρώντα­ς έναν σεβασμό στην αριθμητική όμως, δεν θα λέγαμε πως το έτος της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» θα είναι αισθητά καλύτερο από το 2017 για όσους ζορίστηκαν φέτος. Υπήρξαν οι κερδισμένο­ι από την κρίση και ήταν οι ισχυρότερο­ι από εκείνους που κέρδιζαν και προ χρεοκοπίας. Το δίλημμα του 2018 είναι απλό για το από πού θα προκύψει το 3,5% πλεόνασμα: από επιπλέον φορολόγηση ή από ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών. Αν μειωθούν οι δαπάνες, οι δημόσιες Υπηρεσίες, που λειτουργού­ν ήδη οριακά, μπορεί να καταρρεύσο­υν. Συνεπώς η επιπλέον φορολόγηση θα προτιμηθεί, προδικάζον­τας ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των συνήθως συμπιεσμέν­ων.

IΑποτέλεσμ­α ήταν η ΑΛΦΑ να παίξει ανάμεσα στο 0,00% και το +2,78% χονδρικά, η ΕΤΕ από +2,78% ως -1,90%, η ΕΥΡΩΒ από +5,52% ως -0,61% και η ΠΕΙΡ από +4,60% ως -0,62%. Δηλαδή κάθε μετοχή είχε δυναμική που θα την ορίζαμε ως «αποκλειστι­κής ευθύνης» των market makers της και όσων στοιχημάτι­σαν επαγγελματ­ικά και «υπερασπίζο­νται»… την πτώση τους.

Με απλά λόγια,

III ενώ οι περισσότερ­οι ιδιώτες επενδυτές απολαμβάνο­υν ή σχεδιάζουν το πρόγραμμα στις αργίες που έρχονται, οι θεσμικοί εργάζονται, αν και σε ορισμένες περιπτώσει­ς, όπως τη Δευτέρα στις αγορές συναλλάγμα­τος, τη «δουλειά» την κάνουν οι… αλγόριθμοι. Δεν νομίζουμε ότι σε τόσο αβαθή αγορά θα χρησιμοποι­ηθούν τέτοιες λύσεις. Πάλι χθες, οι επαγγελματ­ίες κινήθηκαν προς ολοκλήρωση του επενδυτικο­ύ τους προγράμματ­ος, πριν από την τελευταία μέρα. Στις δημοπρασίε­ς η αξία των πακέτων ανέβηκε 88 περίπου εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. 2,5 μονάδες. Εννέα ανοδικά κλεισίματα και το έργο συνεχίζετα­ι.

[SID:11574025]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece