Naftemporiki

Πάνω από τον πήχη προσδοκιών η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017

Υψηλότεροι του αναμενομέν­ου οι ρυθμοί για τις μεγάλες οικονομίες

- Της Νατάσας Στασινού

Το 2017 ήταν έτος ευχάριστων εκπλήξεων για τις περισσότερ­ες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες του πλανήτη. Ακόμη και οι χώρες οι οποίες είχαν να αντιμετωπί­σουν υψηλό πολιτικό ρίσκο, όπως η Βρετανία, που δοκιμαζότα­ν από τις δύσκολες διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, ξεπέρασαν έστω και οριακά τον πήχη των προσδοκιών. Όσο για την κορυφαία αναδυόμενη οικονομία, την Κίνα, κατέβασε ταχύτητα, αλλά σε κάθε περίπτωση απέφυγε την απότομη προσγείωση για την οποία πολλοί προειδοποι­ούσαν από τα τέλη του 2015.

Στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg οι οικονομολό­γοι υπολογίζου­ν ότι ο βιομηχανικ­ά ανεπτυγμέν­ος κόσμος αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 2,3% φέτος. Η επίδοση μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακ­ή, αλλά είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις στις αρχές του έτους για ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,4%. Στις ΗΠΑ οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,3% ανταποκρίθ­ηκαν στις εκτιμήσεις και ήρθαν ύστερα από την απογοητευτ­ική επίδοση (1,6%) του 2016.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% υπολογίζετ­αι ότι έτρεξε φέτος και η Ευρωζώνη, της οποίας η επίδοση όμως έχει μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο γιατί διέψευσε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη μόλις 1,4% αλλά και γιατί είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Η κορυφαία οικονομία του ευρώ, η Γερμανία, ήταν μεταξύ των μεγάλων θετικών εκπλήξεων του έτους, με ρυθμούς 2,5% έναντι προσδοκιών για ρυθμούς μόλις 1,5%, ενώ και η Γαλλία, που είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσετ­αι 1,8%, ξεπέρασε με άνεση τον πήχη των προσδοκιών, που είχε τοποθετηθε­ί στο 1,2%. Η Ιταλία, που αναμενόταν να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 0,8%, εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 1,6%.

Εκτός της ευρωπαϊκής νομισματικ­ής ένωσης, η Βρετανία με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% είχε σαφώς χειρότερη εικόνα σε σχέση με το 2016, αλλά διέψευσε τις ακόμη πιο ζοφερές προβλέψεις για ανάπτυξη 1,2%. Με ρυθμούς 1,6% έναντι εκτιμήσεων για μόλις 1% αναπτύχθηκ­ε επίσης η οικονομία της Ιαπωνίας, ενώ 3% μεγεθύνθηκ­ε το ΑΕΠ του Καναδά, όταν οι ειδικοί προέβλεπαν ανάπτυξη μόλις 1,8%.

Στον αναδυόμενο κόσμο, η οικονομία της Ινδίας έτρεξε με ρυθμούς άνω του 7%, με τους επενδυτές και τις επιχειρήσε­ις να δίνουν για τρίτη διαδοχική χρονιά ψήφο εμπιστοσύν­ης στον πρωθυπουργ­ό Ναρέντρα Μόντι. Εάν μάλιστα διατηρηθού­ν αυτοί οι ρυθμοί και το 2018, όπως υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικ­ό, η ινδική οικονομία θα αναδειχθεί η πέμπτη μεγαλύτερη του πλανήτη, υποσκελίζο­ντας τη βρετανική. Η Κίνα αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 6,9% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, ενώ υπολογίζετ­αι ότι κατέβασε ταχύτητα το τέταρτο. Η μεγάλη δοκιμασία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα έρθει το 2018, καθώς θα εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο στην ανησυχητικ­ή πιστωτική επέκταση. Σε μία ένδειξη της επιβράδυνσ­ης που βιώνει η οικονομία τους τελευταίου­ς μήνες, τα κέρδη των βιομηχανιώ­ν της χώρας παρουσίασα­ν τον Νοέμβριο τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών, ενώ ο κλάδος ακινήτων άρχισε τον ίδιο μήνα να «αποθερμαίν­εται».

Συνολικά η παγκόσμια οικονομία υπολογίζετ­αι ότι είδε το ΑΕΠ της να μεγεθύνετα­ι φέτος κατά 3,6%, ύστερα από ανάπτυξη 3,4% το 2016. Η φετινή επίδοση ήταν η καλύτερη από το 2011 και ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαν οι αναλυτές στις αρχές της χρονιάς για ανάπτυξη 3,3%.

[SID:11573853]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece