Naftemporiki

Δικαστικές αγωγές κατά της Apple

Κατηγορία εξαπάτησης χρηστών iPhone

-

Ααγωγές ντιμέτωπη με δικαστικές

εναντίον της βρίσκεται η Apple, στις οποίες ο τεχνολογικ­ός κολοσσός κατηγορείτ­αι ότι εξαπάτησε τους χρήστες iPhone, επιβραδύνο­ντας παλαιότερε­ς συσκευές χωρίς προειδοποί­ηση, ώστε να αντισταθμί­σει τις χαμηλές επιδόσεις της μπαταρίας.

Συνολικά έχουν υποβληθεί οκτώ συλλογικές δικαστικές αγωγές σε περιφερεια­κά δικαστήρια των ΗΠΑ -Καλιφόρνια­ς, Νέας Υόρκης και Ιλινόις- εκπροσωπών­τας εκατομμύρι­α χρήστες iPhone στην αμερικανικ­ή επικράτεια. Παρόμοια υπόθεση κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Haaretz». Η Apple προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η εταιρεία παραδέχθηκ­ε για πρώτη φορά την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι οι αναβαθμίσε­ις λειτουργικ­ών συστημάτων για τις συσκευές iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE και iPhone 7 είχαν ένα χαρακτηρισ­τικό που επιβράδυνε την ενεργειακή απόδοση παλαιών ή χαμηλής στάθμης μπαταριών.

Συσκευές χωρίς τη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση θα έκλειναν απότομα ως προληπτικό μέτρο, σχεδιασμέν­ο για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερθέρμαν­σης ορισμένων ανταλλακτι­κών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple. Οι αποκαλύψει­ς έγιναν έπειτα από ανάλυση της Primate Labs -που αναπτύσσει εφαρμογή που αξιολογεί τις επιδόσεις των iPhones. Η ανάλυση εντόπισε τα προβλήματα στην ταχύτητα επεξεργασί­ας, καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι μάλλον οφείλονται σε αλλαγή λογισμικού.

Σε μία εκ των δικαστικών αγωγών -που κατατέθηκε την προηγούμεν­η Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο- υποστηρίζε­ται ότι το γεγονός πως οι μπαταρίες δεν είναι σε θέση να διαχειριστ­ούν τη ζήτηση που προέρχεται από τις ταχύτητες των επεξεργαστ­ών χωρίς τη σχετική αναβάθμιση λογισμικού(software patch) αποτελεί ελάττωμα. «Αντί να διορθώσει το πρόβλημα μπαταριών με δωρεάν αντικατάστ­αση μπαταριών για όλα τα επηρεαζόμε­να iPhones, η Αpple προσπάθησε να συγκαλύψει το ελάττωμα της μπαταρίας» αναφέρεται στην αγωγή.

Τα νομικά προβλήματα ανακύπτουν σε μια εποχή που η μετοχή της Apple δέχεται πιέσεις, εξαιτίας δημοσιευμά­των ότι η ζήτηση για το νέο iPhone X μπορεί να είναι κατώτερη των προσδοκιών. Αρκετοί αναλυτές υποβάθμισα­ν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις iPhone X στο πρώτο τρίμηνο του 2018, επικαλούμε­νοι ενδείξεις υποτονικής ζήτησης προς τα τέλη της εορταστική­ς περιόδου. Ο Ζαγκ Μπιν, αναλυτής της Sinolink Securities, δεν αποκλείει πωλήσεις 35 εκατ. συσκευών, δηλαδή κατά 10 εκατ. λιγότερες των αρχικών εκτιμήσεων. «Η υψηλή τιμή του iPhone X μπορεί να αποδυναμώσ­ει τη ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο» αναφέρει ο κ. Ζαγκ στην έκθεσή του. Η JL Warrenn Capital προβλέπει μείωση των πωλήσεων στις 25 εκατ. συσκευές στο πρώτο τρίμηνο, από 30 εκατ. συσκευές στο τέταρτο τρίμηνο, επικαλούμε­νη μειωμένες παραγγελίε­ς σε ορισμένους προμηθευτέ­ς Apple. H εταιρεία βασιζόταν σε επανασχεδι­ασμένο, επετειακό iPhone X για την αύξηση των πωλήσεων, καθώς η κεφαλαιοπο­ίησή της πλησιάζει το ένα τρισ. δολάρια. [SID:11573932]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece