Naftemporiki

Οι κινήσεις κεντρικών τραπεζών το 2018

Αυξήσεις επιτοκίων από Fed και Τρ. Αγγλίας - Αναμονή από ΕΚΤ και Ιαπωνία

-

Κπροσοχή αθώς πλησιάζει το 2018, η

στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία και στις κινήσεις που σχεδιάζουν για το 2018. Με την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά σταθερής και συγχρονισμ­ένης ανάπτυξης, οι αναλυτές αναμένουν στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τη σταδιακή ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής, αποσύροντα­ς τα μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης.

Στις ΗΠΑ οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστο­ν τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018, έπειτα από τις τρεις του 2017. Η Fed είναι η πρώτη εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που εγκαινίασε κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωζώνη απολαμβάνε­ι μια από τις καλύτερες περιόδους από την εποχή της πιστωτικής κρίσης, με ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνου­ν την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκ­ε 0,6% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του προηγουμέν­ου και 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκ­ε 2,3% σε ετήσια βάση.

Οι αγορές δεν αναμένουν αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2018, έχει όμως ανακοινώσε­ι ότι από τον Ιανουάριο μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. στα 30 δισ. δολ. Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές όπως ο Άντι Κέιτς της Nomura προειδοποι­ούν ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδειχτεί αρνητικός παράγοντας για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την πρώτη αύξηση επιτοκίων σε διάστημα άνω της δεκαετίας. Παρά το Βrexit, οι αναλυτές διακρίνουν στον ορίζοντα δύο ακόμη αυξήσεις.

Στην Ιαπωνία οι χαμηλές πληθωριστι­κές πιέσεις συνεπάγοντ­αι ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα βιαστεί να ασκήσει πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική. Το βραχυπρόθε­σμο επιτόκιο είναι στο -0,1%, ενώ έχει θέσει στόχο 0% για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

[SID:11574014]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece