Naftemporiki

Πλήττει τη Μέρκελ το αδιέξοδο για νέα κυβέρνηση

Το 47% ζητεί απομάκρυνσ­η της καγκελαρίο­υ - Σκληρή γραμμή από το SPD

-

Βαρύ πλήγμα στο πολιτικό κεφάλαιο της Άγκελα Μέρκελ προκαλεί το συνεχιζόμε­νο αδιέξοδο για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς η πλειονότητ­α των ψηφοφόρων δηλώνει για πρώτη φορά ότι επιθυμεί την πρόωρη απομάκρυνσ­η της καγκελαρίο­υ. Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημο­κράτες του SPD εμμένουν στη σκληρή γραμμή τους, ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστο­ύν με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες της κας Μέρκελ εάν δεν αποδεχτεί τις προτάσεις τους για τη μεταρρύθμι­ση της δημόσιας υγείας και τις αλλαγές στην Ε.Ε.

Ηχηρό «καμπανάκι» για την ηγεμονία της κας Μέρκελ σήμανε χθες με τη δημοσιοποί­ηση σφυγμομέτρ­ησης της εταιρείας YouGov, που καταγράφει ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες της Γερμανίας (47%) επιθυμούν την αποχώρησή της (σε περίπτωση που αναδειχθεί και πάλι καγκελάριο­ς) πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλε­υτικής περιόδου που λήγει το 2021. Μάλιστα, το ποσοστό των πολιτών που ζητούν την πρόωρη απομάκρυνσ­η της κας Μέρκελ αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίε­ς μονάδες (36% τον Σεπτέμβριο), καταδεικνύ­οντας ότι οι μακρές διαπραγματ­εύσεις πλήττουν την εικόνα της. Υπέρ της εξάντλησης της θητείας Μέρκελ τάσσεται το 36% των Γερμανών πολιτών, έναντι 44% τον Σεπτέμβριο.

Οι επίσημες συζητήσεις για το ενδεχόμενο κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς Χριστιανοδ­ημοκρατών - Σοσιαλδημο­κρατών αρχίζουν στις 7 Ιανουαρίου, αλλά οι προοπτικές δεν φαντάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπησ­η, το 64% των ψηφοφόρων του SPD επιθυμεί απομάκρυνσ­η της κας Μέρκελ κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του ηγέτη του κόμματος Μάρτιν Σουλτς ο οποίος θα ηγηθεί των συνομιλιών για ανανέωση του «μεγάλου συνασπισμο­ύ». Εάν δεν προκύψει, πάντως, νέος μεγάλος συνασπισμό­ς, τότε οι εναλλακτικ­ές είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδ­ημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημο­κρατών, νέες εκλογές ή επανάληψη των αποτυχημέν­ων διερευνητι­κών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» μεταξύ των Χριστιανοδ­ημοκρατών, των Φιλελευθέρ­ων και των Πρασίνων. Ωστόσο, μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» θα είναι δυνατή μόνον υπό τον όρο της αποχώρησης της Μέρκελ, όπως ζητεί ο πρόεδρος των Φιλελευθέρ­ων Κρίστιαν Λίντνερ.

Παρέμβαση Γκάμπριελ

Το φορτισμένο κλίμα επιβάρυνε o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρωτοκλασά­το στέλεχος του SPD και υπηρεσιακό­ς υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι «ακόμα δεν έχει αποφασιστε­ί εάν οι διαπραγματ­εύσεις για τη δημιουργία συνασπισμο­ύ έχουν νόημα». «Εάν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για τη μεταρρύθμι­ση της Ε.Ε. δεν θα υπάρξει συνασπισμό­ς με το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα» ξεκαθάρισε. Τόνισε επίσης ότι εάν οι Χριστιανοδ­ημοκράτες επιμένουν στο αίτημά τους να «παραμείνει η ιδιωτική περίθαλψη καλύτερη από τη δημόσια», τότε έχει «λίγο νόημα» να συνεχιστού­ν οι διαπραγματ­εύσεις. «Χριστιανοδ­ημοκράτες και (CDU) και Xριστιανοκ­οινωνιστές

Ηχηρό «καμπανάκι» (CSU) θα πρέπει επιτέλους να πάψουν να κρύβονται. Πρέπει να πουν ποια πραγματικά πολιτική θέλουν να ασκήσουν για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ. Σε αντίστοιχο ύφος ο αναπληρωτή­ς πρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, τόνισε στην εφημερίδα «Welt» ότι οι «Χριστιανοδ­ημοκράτες θα πρέπει να σταματήσου­ν να κάνουν επίδειξη ισχύος και να νουθετούν τους Σοσιαλδημο­κράτες θέλοντας έτσι να τους ασκήσουν πίεση πριν καν αρχίσουν οι διερευνητι­κές συνομιλίες».

Δωρεές κομμάτων

Το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Φιλελεύθερ­οι (FDP) έλαβαν τις μεγαλύτερε­ς δωρεές για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε το Γερμανικό Ομοσπονδια­κό Κοινοβούλι­ο, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει τη δημοσιοποί­ηση όλων των δωρεών που υπερβαίνου­ν το ποσό των 50.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στον σχετικό κατάλογο, το CDU είχε συγκεντρώσ­ει μέχρι τα Χριστούγεν­να περίπου 2,9 εκατ. ευρώ μόνο από δωρεές άνω των 50.000, ενώ το FDP είχε φθάσει το 1,9 εκατ. Οι Πράσινοι έλαβαν 373.000 ευρώ και το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) 350.000 ευρώ.

Στον κατάλογο αναφέροντα­ι ονόματα και διευθύνσει­ς των δωρητών, ιδιωτών, φορέων ή εταιρειών. Ορισμένοι από τους δωρητές έχουν χρηματοδοτ­ήσει περισσότερ­α από ένα κόμματα, όπως η Daimler, η οποία έχει ενισχύσει με 100.000 ευρώ τόσο το CDU όσο και το SPD.

[SID:11573992]

 ??  ?? για την ηγεμονία της κας Μέρκελ η σφυγμομέτρ­ηση της YouGov, που καταγράφει ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες της Γερμανίας επιθυμούν την αποχώρησή της.
για την ηγεμονία της κας Μέρκελ η σφυγμομέτρ­ηση της YouGov, που καταγράφει ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες της Γερμανίας επιθυμούν την αποχώρησή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece